Jabłkowy crème caramel

    Jabłkowy crème caramel

    3polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Według większości tradycyjnych przepisów crème caramel robi się z cukru, jajek i mleka. My przyrządzimy owocową wersję tego deseru. Dolejemy soku z jabłek zarówno do karmelu, jak i do kremu, dzięki czemu zmniejszymy zawartość tłuszczu i cukrów. Podajmy deser z jeżynami lub innymi owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Karmel
    • 750 ml soku z jabłek
    • szczypta cynamonu
    • Krem
    • 3 jajka
    • 3 żółtka jajek
    • 55 g cukru
    • 600 ml soku z jabłek
    • Z czym podawać
    • 300 g jeżyn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C.
    2. Zrobić karmel. Wlać sok z jabłek do dużego, ciężkiego, odpornego na przywieranie rondla. Dodać cynamon. Zagotować i gotować na dużym ogniu 20 minut, aż połowa wyparuje. Zmniejszyć ogień na średni i gotować 10 minut, żeby sok zgęstniał. Powinien powstać bulgoczący, ciemny syrop, który łatwo przypalić.
    3. Odstawić z ognia i nalać do 6 kokilek o pojemności 150 ml. Rozprowadzić jabłkowy karmel po ściankach, można użyć do tego łyżki. Nie będzie tak płynny jak zwykły karmel.
    4. Ubić jajka i żółtka jajek z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Podgrzać sok z jabłek w rondlu, żeby się zagotował. Powoli dodać mieszankę jajeczną, cały czas mieszając w rondlu. Wlać krem do pokrytych karmelem kokilek.
    5. Włożyć kokilki do formy do pieczenia. Nalać gorącej wody do formy, żeby sięgnęła do połowy wysokości miseczek. Piec 35–40 minut. Wyjąć miseczki z formy. Odstawić, żeby ostygły i chłodzić co najmniej 2 godziny.
    6. Przejechać wzdłuż krawędzi foremki ostrym nożem, żeby oderwać krem od brzegów foremki i obrócić, aby wypadł na talerz i aby karmel się rozlał. Podawać ze świeżymi jeżynami.

    Inna propozycja

    • Hiszpański flans de narnjas ma piękny pomarańczowy kolor. Użyć 750 ml soku z pomarańczy zamiast soku z jabłek. Podgrzać sok pomarańczowy ze startą skórką z pomarańczy, dodać do mieszanki jajecznej i ubić. Nalać do 6 foremek i piec jak powyżej. Podawać pomarańczowy krem custard ze świeżymi plasterkami pomarańczy – najlepiej mieszanką zwykłych i czerwonych pomarańczy. Surowe pomarańcze dostarczają dużo witaminy C.

    Zalety

    • Sok z jabłek dostarcza sporo potasu. Ilość tego pierwiastka w organizmie powinna pozostawać w równowadze z sodem. Ma to wpływ na zdrowie układu krążenia i ciśnienie krwi. * • Jeżyny to jedne z owoców zawierających najwięcej witaminy E. Są też bogate w witaminę C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, C, E * ✓ A, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis