Jabłecznik na blasze

    Jabłecznik na blasze

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto jest najsmaczniejsze, kiedy jabłka są jeszcze bardzo świeże – czyli w dniu upieczenia! Łasuchy mogą zjeść ciasto z dodatkiem bitej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 20 g drożdży
    • 500 g mąki
    • 1 jajko
    • 60 g masła
    • szczypta soli
    • otarta skórka i sok z 1 cytryny
    • 1 kg kwaskowatych jabłek
    • 3 kromki chrupkiego pieczywa
    • 100 g sułtanek lub suszonych owoców
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 50 g siekanych orzechów laskowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozpuścić łyżeczkę cukru w 3 łyżkach letniego mleka i rozrobić drożdże. Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wlać do niego rozrobione drożdże i zasypać garstką mąki. Drożdże powinny rosnąć przez 20 minut, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia.
    2. Wymieszać resztę mleka z jajkiem, masłem, 65 g cukru i solą. Dodać rozczyn i zagniatać ciasto, aż pojawią się bąble. Dodać otartą skórkę cytryny, połowę soku i zagnieść. Przykryć ciasto i zostawić na 40 minut, żeby wyrosło.
    3. Natłuścić blachę i rozwałkować na niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 190°C. Obrać i pokroić jabłka w plasterki. Ułożyć je na cieście i posypać resztą cukru.
    4. Pokruszyć chrupkie pieczywo. Zmieszać okruchy z sułtankami lub suszonymi owocami i rozsypać na wierzchu. Zostawić ciasto jeszcze na 20 minut, żeby rosło. Zmieszać cynamon, resztę cukru i siekane orzechy i posypać wierzch ciasta. Piec przez około 55 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis