Indyk z winogronami i orzechami pekan w kremowym sosie

    Indyk z winogronami i orzechami pekan w kremowym sosie

    1polubienie
    37min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Doskonałe danie główne, w którym mieszają się składniki o różnym smaku; jedne z nich są miękkie, inne chrupiące. Potrawa zawiera bardzo niewielką ilość tłuszczów nasyconych. Można ją przyrządzić z resztek indyka, które zostały z obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g świderków (np. fusilli)
    • 150 g naturalnego chudego jogurtu
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka białego octu winnego
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    • 3 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • 250 g pieczonego mięsa z indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego (cienkie paski)
    • 115 g ciemnych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
    • 55 g orzechów pekan, uprażonych i grubo posiekanych
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego estragonu, do przybrania
    • Z czym podawać
    • liście różnych gatunków sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia.
    2. W czasie kiedy gotuje się makaron, wymieszać w dużym naczyniu jogurt z majonezem, musztardą i estragonem. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc jednorodny sos.
    3. Dodać makaron, mięso, seler naciowy, winogrona, orzechy pekan i przyprawy do smaku. Mieszać, aż wszystko pokryje się dokładnie sosem.
    4. Nałożyć na talerze lub półmisek, przybrać gałązkami estragonu. Można podawać z zieloną sałatą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ niacyna * ✓✓ B12, E, miedź * ✓ B1, B6, wapń, żelazo, potas, selen

    Zalety

    • Mięso indyka (bez skóry) jest znakomitym źródłem białka z bardzo małą zawartością tłuszczu. Zawiera też więcej witaminy B12, niacyny i cynku niż mięso kurczaka. * • Ciemne winogrona zawierają flawonoidy – naturalne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed niszczącym wpływem działania wolnych rodników.

    Inne propozycje

    • Można uzyskać lekko pikantny, orientalny smak potrawy, dodając do jogurtu 1–2 łyżki pasty Tikka Masala Curry i przybrać ją kolendrą, a nie estragonem. * • Aby zmniejszyć ilość tłuszczu w potrawie, można użyć dietetycznego (odtłuszczonego) majonezu. * • Orzechy pekan można zastąpić 55 g prażonych orzechów nerkowca, a winogrona – 2 obranymi jabłkami i 55 g rodzynek sułtanek. * • Według tego przepisu można także przyrządzić sałatkę wegetariańską, zastępując mięso z indyka 225 g wędzonego tofu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis