Indyk z sosem grzybowym i polentą

    Indyk z sosem grzybowym i polentą

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym smakowitym daniu łączymy kawałki indyka lub kurczaka z pysznymi grzybami i ziołową polentą. Sos przygotowuje się bardzo szybko, można go też podawać z innymi dodatkami, choćby z ryżem, kluskami lub pieczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 115 g szalotek lub cebuli, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 170 g grzybów leśnych, pokrojonych na kawałki
    • 3 łyżki wytrawnego sherry
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 200 g ugotowanego mięsa z indyka, pokrojonego w kawałki
    • 4 łyżki śmietany
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki do przybrania
    • Ziołowa
    • 1 l wywaru drobiowego albo warzywnego
    • 200 g kaszki kukurydzianej
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Podgrzać masło i oliwę na dużej patelni, dodać szalotki lub cebulę, czosnek, smażyć na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
    2. Dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną puszczać soki.
    3. Dodać sherry, przecier pomidorowy i kawałki mięsa, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać patelnię, aż potrawa będzie gorąca.
    4. W tym czasie przygotować polentę. Bulion zagotować, powoli wsypać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Dodać natkę pietruszki. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 2 minuty mieszając, aż polenta zgęstnieje. Doprawić do smaku.
    5. Dodać śmietanę do indyka i grzybów, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.
    6. Nałożyć polentę na połowę każdego z 4 talerzy, obok niej nałożyć sos z mięsem. Przybrać natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • Aby potrawa miała bardziej specyficzny smak, można zastąpić sherry i przecier pomidorowy olejem lub pastą z trufli. Podawać z ryżem - najlepiej nadaje się do tego ryż dziki.

    Zalety

    • Grzyby są niskokaloryczne - wartość energetyczna 100 g grzybów to 13 kcal (0,5 g tłuszczu). * • Polenta to produkt bezglutenowy, zawiera dużo złożonych węglowodanów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, miedź * ✓✓ B2, B6, C, kwas foliowy, niacyna, żelazo * ✓ A, B1, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis