Indyk sauté z pomarańczami

    Indyk sauté z pomarańczami

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sauté to francuska wersja orientalnej metody stir-fry polegającej na szybkim smażeniu składników na ogniu. Tak przyrządzimy danie z cienkich paseczków indyka, pieczarek, soku z pomarańczy i brandy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 500 g indyka, pokrojonego w paseczki
    • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 4 łyżki brandy
    • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 8 łyżek natki pietruszki, posiekanej
    • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu przez minutę, często mieszając.
    2. Wrzucić paseczki indyka i smażyć na dużym ogniu przez 2–4 minuty, często mieszając, aż mięso się przyrumieni.
    3. Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.
    4. Wlać brandy (natychmiast zacznie bulgotać). Dodać sok, skórkę z pomarańczy i cukier. Dusić przez minutę, cały czas mieszając, żeby wszystkie składniki pokryły się sosem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i podawać natychmiast, skrapiając każdą porcję jogurtem.

    Możesz też użyć

    • Zamiast indyka użyć kurczaka pokrojonego w paseczki. * • Brandy można zastąpić cydrem lub wytrawnym sherry.

    Indyk sauté z serem mascarpone

    W punkcie 1. dodać wraz z cebulą 2 wyciśnięte ząbki czosnku, a w punkcie 2. wraz z mięsem 2 marynowane czerwone papryki pokrojone w paseczki. Zamiast brandy oraz skórki i soku z pomarańczy użyć 200 ml przecieru pomidorowego, dodać go wraz z cukrem. Nie dodawać jogurtu. Wzbogacić sos 3–4 łyżkami sera mascarpone, a na koniec zamiast natki pietruszki dodać 50 g pokrojonych w plasterki czarnych oliwek i listki bazylii. Posypać płatkami parmezanu. Podawać z kluskami gnocchi ugotowanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    …przygotuj wcześniej

    Z tak usmażonego indyka można przyrządzać zapiekanki (na warstwie purée ziemniaczanego lub pod warstwą ciasta), lasagne (układać warstwami z sosem pomidorowym i makaronem, polać sosem serowym) oraz jako farsz do naleśników lub tortilli. Naleśniki i tortille należy po nałożeniu farszu i zwinięciu włożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać tartym serem, przykryć folią i piec 15 minut w temperaturze 200°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis