Indyjska keema z jagnięciną lub wołowiną

    Indyjska keema z jagnięciną lub wołowiną

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pikantne i proste do przygotowania danie z kuchni indyjskiej. Najlepiej smakuje z chlebkami naan i sałatką z pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnek, wyciśnięty przez praskę
    • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
    • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
    • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1 łyżeczka chili
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżka garam masala
    • 100 ml bulionu wołowego (z kostki)
    • 1 puszka (400 g) pomidorów w kawałkach
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekana świeża kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
    2. Dodać mięso mielone i ziemniaka, wymieszać. Dodać przyprawy, zalać całość bulionem i gotować przez minutę, cały czas mieszając.
    3. Dodać pomidory, przykryć i dusić przez 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    4. Dodać groszek i dusić przez kolejne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane kolendrą.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis