Herbatniki pomarańczowe z orzechami

    Herbatniki pomarańczowe z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Można przygotować ciasto wcześniej i przechowywać je w lodówce. Dzięki temu smakołyk upieczemy szybko i o dowolnej porze. Wystarczy pokroić wałek ciasta na plastry, udekorować i wstawić do piekarnika.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 herbatniki

    • 55 g mąki pełnoziarnistej i trochę do podsypania blatu
    • 55 g białej mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 85 g jasnego brązowego cukru muscovado
    • 55 g mąki ryżowej
    • 30 g orzechów pekan, posiekanych
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duże jajko
    • 24 połówki orzechów pekan, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wymieszać w misce trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, posiekane orzechy pekan oraz skórkę otartą z pomarańczy.
    2. Roztrzepać widelcem jajko z olejem, dodać do połączonych przed chwilą suchych produktów i mieszać widelcem, aż składniki uzyskają konsystencję ciasta.
    3. Delikatnie zagnieść ciasto na posypanym mąką blacie, aż stanie się gładkie. Nadać mu podłużny kształt przypominający wałek o długości 30 cm, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny (ciasto można przechowywać w lodówce 2–3 dni).
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Odwinąć z folii ciasto i ponownie nadać mu kształt zgrabnego wałka.
    5. Pokroić ciasto ostrym nożem na 24 plastry. Rozłożyć je w małych odstępach na 2 arkuszach papieru do pieczenia. Na wierzchu każdego plastra położyć, delikatnie dociskając, połówkę orzecha pekan.
    6. Piec około 10 minut, aż ciasteczka stwardnieją i lekko się przyrumienią. Przełożyć je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły. Herbatniki można przechowywać w blaszanym pojemniku nie dłużej niż 5 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 herbatnik zawiera

    ✓✓ E * ✓ miedź

    Inne propozycje

    • Olej słonecznikowy można zastąpić 55 g stopionego masła. * • Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów laskowych. * • Herbatniki z polenty i migdałów. Wymieszać 55 g polenty z 85 g cukru pudru, 115 g mąki i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać 55 g masła i ucierać, aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodać jajko i ½ łyżeczki aromatu migdałowego, wymieszać. Uformować wałek, zawinąć i schłodzić jak w przepisie głównym. Pokrojone na plastry ciasto posypać 30 g płatków migdałowych.

    Zalety

    • Podobnie jak inne orzechy, orzechy pekan zawierają bardzo dużo tłuszczu – do 70 g w 100 g. Przeważają jednak tłuszcze wielonienasycone. Orzechy pekan są również bogate w witaminę E. * • Olej słonecznikowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejów, ze względu na łagodny smak. Dobrze nadaje się do herbatników i innych wypieków jako zamiennik tłuszczów nasyconych, takich jak masło. Jest bogatym źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza. Tłuszcze wielonienasycone, które znajdują się w oleju słonecznikowym, są bardziej podatne na jełczenie niż nasycone, jednak witamina E pomaga temu zapobiegać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis