Babka z wiśniami Maraschino

    Babka z wiśniami Maraschino

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Wspaniałe, pożywne i mokre ciasto. Zazwyczaj piekę dwie babki jednocześnie, żeby wykorzystać drugą część piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 225 g masła
    • 100 g margaryny
    • 600 g (3 szkl.) cukru
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    • 5 jajek
    • 240 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 320 g (2,5 szkl.) mąki
    • 150 g posiekanych orzechów włoskich
    • 120 g wiśni Maraschino, odsączonych i pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Natłuścić i posypać mąką tortownicę.
    2. W średniej misce zmiksować śmietanę z masłem, margaryną, cukrem i wanilią. Stale miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mleko skondensowane. Wymieszać sól z 2⅓ szklanki mąki i dodać do mokrej masy. Wymieszać pozostałą mąkę z orzechami włoskimi i dodać do ciasta. Dobrze wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać wiśnie. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    3. Włożyć ciasto do zimnego piekarnika, a następnie rozgrzać go do 150°C. Piec przez 2,5 godziny. Pozostawić w formie do ostygnięcia przez 15 minut, a nastepnie wyłożyć na talerz do całkowitego ostygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis