Herbatniki owsiane z daktylami

    Herbatniki owsiane z daktylami

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Herbatniki owsiane doskonale nadają się do zapakowania do pojemnika na lunch. Są także wybornym dodatkiem do kawy czy herbaty. Orzechy włoskie i nasiona słonecznika nadają herbatnikom ciekawą konsystencję. Te wypieki są zarówno pożywne, jak i wyjątkowo smaczne.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 herbatników

    • 100 g masła
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 55 g jasnego brązowego cukru muscovado
    • 3 łyżki płynnego miodu
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 2 łyżki soku z pomarańczy
    • 100 g suszonych daktyli, posiekanych
    • 75 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 250 g płatków owsianych
    • 30 g pestek słonecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Lekko natłuścić płytką, zapobiegająca przywieraniu blachę do pieczenia o wymiarach 28 × 18 × 2,5 cm lub kwadratową o boku długości 20 cm. Zamiast takiej specjalnej blachy można natłuścić zwykłą i wyłożyć ją pergaminem do pieczenia.
    2. W rondlu o grubym dnie podgrzać delikatnie masło, olej, cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać daktyle wraz z orzechami. Wsypać płatki i dobrze wymieszać.
    3. Wyłożyć na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić, mocno dociskając. Posypać pestkami słonecznika i również je docisnąć, żeby lekko zanurzyły się w masie.
    4. Piec 20 minut, aż ciasto przyrumieni się wzdłuż brzegów. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze, aby lekko ostygło. Następnie za pomocą ostrego noża wierzch lekko ponacinać, ale nie przekrawać do końca, aby powstało 16 kawałków.
    5. Poczekać, aż całkowicie wystygnie, wyjąć z blachy i pokroić na kawałki wzdłuż zaznaczonych wcześniej linii. Herbatniki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 herbatnik zawiera

    ✓✓✓ E * ✓ B1, miedź, cynk

    Zalety

    • Płatki owsiane są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. * • Ponad 95% kalorii znajdujących się w daktylach pochodzi z naturalnego cukru. Jednak dzięki temu, że zawierają także błonnik (a ciastka dodatkowo błonnik z płatków owsianych), nasz organizm może uwalniać glukozę do krwi stopniowo. Powoduje to łagodny i zrównoważony wzrost stężenia cukru we krwi i zapewnia dopływ energii na długi czas, a nie szybki zastrzyk energii, która równie szybko się wyczerpuje. * • Pestki słonecznika są bogatym źródłem witaminy E, zawierają również witaminę B1, niacynę oraz cynk.

    Inne propozycje

    • Nasiona słonecznika zastąpić pestkami dyni. * • Do masy można dodać, oprócz daktyli, inne suszone owoce, takie jak żurawina czy rodzynki, albo mieszankę suszonych owoców. * • Można zastąpić 30 g brązowego cukru wiórkami kokosowymi. * • Herbatniki z morelami i orzechami włoskimi. Zamiast daktyli dodać 100 g posiekanych suszonych moreli, a zamiast orzechów włoskich —75 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych. * • Herbatniki z musli i imbiru. Masę na bazie masła przygotować według głównego przepisu, ale użyć tylko 2 łyżek miodu, a sok i skórkę z pomarańczy zastąpić 2 łyżkami soku jabłkowego, 2 kawałkami drobno posiekanego imbiru marynowanego w syropie i łyżką syropu imbirowego ze słoika. Wymieszać 340 g musli z suszonymi owocami i orzechami bez cukru. Przed pieczeniem posypać płatkami migdałów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis