Gulasz z kopru włoskiego, fasoli i pieczarek

    Gulasz z kopru włoskiego, fasoli i pieczarek

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gulasz warzywny z koprem włoskim, fasolką flageolet, pieczarkami i pomidorami - pyszny i aromatyczny!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 2 łyżki oliwy
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 3 główki kopru włoskiego (ok. 700 g)
    • 2 ½ łyżki papryki w proszku
    • 300 g drobnych pieczarek o zamkniętych kapeluszach
    • 400 g pomidorów z ziołami z puszki
    • 2 łyżki przecieru z suszonych pomidorów
    • 300 ml wywaru warzywnego z kostki
    • 400 g fasoli flageolet z puszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i smażyć na średnim ogniu 5 minut.
    2. Pokroić 3 główki kopru włoskiego na plasterki. Wrzucić do cebuli wraz z papryką w proszku. Mieszać kilka sekund. Dodać pieczarki przekrojone na połówki, pomidory z puszki, 2 łyżki przecieru z suszonych pomidorów i wywar warzywny z kostki.
    3. Dodać fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym i pieczywem lub ryżem.

    …rada

    Ten sos warzywny to świetne nadzienie do tortilli lub chrupków taco. Podawać z guacamole. Oto jak je przyrządzić. Obrać 2 duże awokado. Utłuc z 3 łyżkami soku z cytryny. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, 3 łyżki gęstej śmietany oraz sól i pieprz. Wymieszać i dodać dużą szczyptę pokruszonych suszonych płatków chili lub kilka kropli sosu tabasco, jeśli lubimy. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis