Gulasz jagnięcy z figami i anyżem

    Gulasz jagnięcy z figami i anyżem

    2polubienia
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten gulasz z delikatnej jagnięciny i słodkich suszonych fig, przyprawiony ostrymi przyprawami, gotuje się dość długo, dlatego polecamy go raczej na specjalne okazje. Gulasz powinno się podawać ze złotożółtym ryżem szafranowym, bo wtedy nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 340 g cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 550 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego w 5-cm kostkę
    • 150 g suszonych fig
    • 1½ łyżki świeżego imbiru, startego
    • 1 laska cynamonu, złamana na pół
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 340 g marchewek, posiekanych
    • 340 g cukinii, posiekanej
    • sos chili
    • sól i pieprz
    • duża garść mieszanki świeżej natki pietruszki i kolendry, drobno posiekanej
    • Ryż szafranowy
    • 340 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
    • duża szczypta pręcików szafranu
    • 1¼ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Podgrzać oliwę w żaroodpornym naczyniu lub na patelni o grubym dnie na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Wrzucić cebulę i zamieszać, żeby pokryła się tłuszczem. Zmniejszyć ogień, przykryć cebulę kawałkiem wilgotnego pergaminu. Przykryć rondel szczelną pokrywką. Dusić około 20 minut, aż cebula stanie się bardzo delikatna i słodka.
    2. Dodać jagnięcinę do naczynia. Nalać 1,2 litra wody lub tyle, żeby całkiem przykryła jagnięcinę i cebulę. Zwiększyć ogień i zagotować, mieszając, aby usunąć pianę. Zmniejszyć ogień. Dodać figi, imbir, cynamon i gwiazdki anyżu. Przykryć i dusić około godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
    3. Przygotować ryż szafranowy. Wsypać ryż do miski, zalać wodą tak, aby przykryła ryż na 2,5 cm. Zostawić na 30 minut, żeby nasiąkał. Odsączyć dokładnie i odstawić.
    4. Podgrzać patelnię na dużym ogniu i wsypać pręciki szafranu. Prażyć je, bez tłuszczu, 30 sekund lub aż zaczną intensywnie pachnieć. Wrzucić szafran do dzbanka i zalać 450 ml wrzątku. Zamieszać i odstawić na co najmniej 30 minut.
    5. Wybrać łyżką cedzakową jagnięcinę, która przez ten czas zrobiła się miękka i odłożyć na bok. Wybrać też z rondla gwiazdki anyżu oraz laskę cynamonu i wyrzucić. Przelać połowę płynu do robota kuchennego i dodać połowę cebuli oraz fig. Zmiksować na jednolitą masę. Włożyć ją z powrotem do naczynia i wymieszać.
    6. Wrzucić ponownie jagnięcinę do rondla i dodać marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
    7. Dodać cukinię i gotować kolejne 5 minut (warzywa powinny się zrobić dość miękkie, ale jędrne). Zostawić potrawę na małym ogniu, a w tym czasie przyrządzić ryż. Przykryć naczynie, jeśli nie chcemy, żeby sos był za gęsty, lub zostawić je odkryte, żeby sos mógł odparować.
    8. Przygotować ryż. Zagotować szafranowy napar w rondlu o grubym dnie i dodać sól. Wsypać ryż i doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć rondel, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, wciąż przykryte, na 5 minut.
    9. Doprawić gulasz sosem chili, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i kolendrą. Od razu podawać z szafranowym ryżem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Zastąpić figi suszonymi morelami lub daktylami. * • Można przyrządzić podobną potrawę, która będzie się nadawać dla wegetarian. Należy zastąpić jagnięcinę odsączoną i przepłukaną fasolką z puszki. Najlepiej użyć 2 puszek po 400 g fasoli lub cieciorki. Dusić cebulę 20 minut, dodać figi, przyprawy i wodę. Gotować 30 minut, żeby składniki dobrze się wymieszały. Dodać fasolę razem z cukinią.

    Zalety

    • Jagnięcina wciąż jest tłustsza niż inne mięsa, ale dzięki zmianom sposobu hodowli owiec kawałki tego mięsa zawierają teraz tylko ⅓ tłuszczu, który zawierałyby 20 lat temu. Większość to tłuszcze jednonasycone, czyli wpływające korzystnie na serce.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B6, B12, PP, cynk, żelazo * ✓✓ B1, C, kwas foliowy, potas, * ✓ B2, wapń, miedź

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis