Tarta z grzybami

    Tarta z grzybami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grzyby duszone z cebulką i śmietaną, zapiekane w cieście drożdżowym. Pyszna przystawka, bardzo prosta w przygotowaniu a jakże efektowna!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta Ø 28 cm

    • Na 1 formę do tarty (Ø 28 cm)
    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 42 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 100 g miękkiego masła
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 500 g mieszanych grzybów
    • 500 g cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 g masła
    • 250 g gęstej śmietany
    • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 1 jajko
    • 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Rozpuścić drożdże w 250 ml letniej wody. Dodać do mąki wraz z masłem, jajkiem i solą. Wyrobić mikserem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby ciasto wyrosło.
    2. Oczyścić grzyby, otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym i grubo posiekać. Obrać cebulę i czosnek. Rozpuścić masło na patelni i zeszklić na nim cebulę. Wrzucić czosnek i grzyby; smażyć z cebulą 5 minut. Dodać śmietanę, zagotować i dusić razem 2 minuty.
    3. Dodać natkę pietruszki i tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Zdjąć z ognia, wbić jajko i wymieszać.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem.
    5. Wygniatać ciasto 10 minut na posypanym mąką blacie, potem rozwałkować do grubości 5 mm.
    6. Odwrócić formę do góry dnem i położyć na cieście. Wyciąć z ciasta krąg o średnicy nieco większej niż średnica formy; w środku wykroić spory otwór. Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim wnętrze formy.
    7. Włożyć nadzienie grzybowe do formy. Na wierzch nałożyć krąg z ciasta. Brzegi kręgu docisnąć do ciasta w formie, żeby się skleiły.
    8. Posmarować mieszanką żółtka z mlekiem. Piec 60–70 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis