Grzanki z serem i cebulą

    Grzanki z serem i cebulą

    1polubienie
    23min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest wiele sposobów przyrządzania grzanek z serem. Do przygotowania grzanek według naszego przepisu potrzebny jest dojrzały, ostry cheddar zagęszczony tartą bułką, który nakłada się na krążki czerwonej cebuli ułożonej na kromkach pieczywa. Przekąska ta doskonale smakuje z sałatką ze szpinaku, jabłka i selera.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 90 ml półtłustego mleka
    • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
    • 125 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • 40 g świeżo startej pełnoziarnistej bułki
    • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • Sałatka ze szpinaku, jabłek i selera
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub laskowych
    • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżeczki maku
    • 200 g młodych liści szpinaku
    • 2 deserowe, czerwone jabłka, pokrojone na ćwiartki, a następnie na plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Mocno rozgrzać grill. Wlać mleko do małego rondla o grubym dnie, wsypać mieloną gorczycę i wrzucić ser. Gotować na delikatnym ogniu cały czas mieszając, aż ser się roztopi i masa będzie gładka. Zdjąć z ognia i wsypać tartą bułkę. Schłodzić 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i będzie nadawać się do smarowania.
    2. Ułożyć kromki chleba na grillu i opiec z obu stron.
    3. Podczas gdy tosty się pieką, przygotować sałatkę. Wlać do salaterki olej słonecznikowy, olej z orzechów włoskich lub laskowych, czerwony ocet winny, wsypać mak i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aby składniki się połączyły. Dodać szpinak, jabłka i seler, ale nie mieszać.
    4. Położyć na tostach krążki cebuli, nałożyć masę serową i rozsmarować ją na całej powierzchni. Położyć z powrotem na grillu i opiekać 2–3 minuty, aż ser się przyrumieni i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Wymieszać sałatkę i podawać z grzankami.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓A, E, wapń * ✓✓ kwas foliowy, niacyna, selen, cynk * ✓ B1, B2, B6, B12, C, miedź, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Grzanki serowe z pomidorem. Czerwoną cebulę zastąpić 4 twardymi, ale dojrzałymi pomidorami, pokrojonymi w cienkie plasterki. Zamiast gorczycy do masy serowej dodać odrobinę sosu worcester. * • Grzanki z serem gorgonzola i gruszką. Cheddar zastąpić 55 g pokruszonego sera gorgonzola, a zamiast mielonej gorczycy użyć 2 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycy. Pokroić w cienkie plastry dużą, twardą, ale dojrzałą deserową gruszkę i ułożyć na tostach zamiast czerwonej cebuli. Podawać grzanki z chrupiącą sałatką z dużego pęczka rzeżuchy, 85 g kiełków fasoli oraz 85 g przekrojonych na pól czerwonych albo żółtych pomidorków koktajlowych z sosem z 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek soku z pomarańczy, soli i pieprzu.

    Zalety

    • Cheddar jest wyjątkowo dobrym źródłem wapnia, minerału, który w znacznym stopniu przyczynia się do utrzymania naszych kości i zębów w dobrej kondycji. Zawiera dużo tłuszczów nasyconych, dlatego należy wybierać sery dojrzałe i ostre – wtedy dodanie nawet niewielkiej ilości wzbogaci smak przyrządzanej potrawy. * • Szpinak, podobnie jak inne ciemnozielone warzywa liściaste, to dobre źródło wielu ważnych fitosubstancji, które pomagają chronić ludzki organizm przed niektórymi formami nowotworów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis