Grzanki z kozim serem

    Grzanki z kozim serem

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uraczmy gości smakowitą przekąską z opieczonych kromek chrupiącej bagietki udekorowanych plastrami pomidorów i pikantnym kozim serem, posypanych orzeszkami pinii i świeżymi ziołami. W zależności od naszych upodobań może to być ser o delikatnym bądź ostrym smaku, miękki lub twardy.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 grzanek

    • 1 bagietka (ok. 280 g), pokrojona na kromki o szerokości 2,5 cm
    • 4 łyżki passaty pomidorowej
    • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 4 pomidory śliwkowe (ok. 250 g)
    • 140 g koziego sera
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g orzeszków piniowych
    • kilka gałązek świeżego tymianku lub oregano, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Na kratce do grillowania ułożyć kromki bagietki i lekko opiec z obu stron.
    2. Wymieszać passatę z pastą z suszonych pomidorów i dokładnie posmarować po wierzchu każdą grzankę, tak aby pokryć całą jej powierzchnię.
    3. Pomidory pokroić wzdłuż na plastry. Odrzucić wypukłe końcówki, aby z każdego pomidora otrzymać 4 plastry. Na każdej grzance położyć po plastrze.
    4. Następnie położyć po małym plastrze twardego sera koziego albo po łyżeczce miękkiego sera koziego i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec posypać kilkoma orzeszkami pinii oraz listkami tymianku lub oregano.
    5. Grillować 4–5 minut, aż ser zacznie się roztapiać, a orzeszki pinii nabiorą złocistego koloru. Podawać gorące, udekorowane gałązkami tymianku lub oregano.

    1 grzanka zawiera

    ✓ E

    Inne propozycje

    • Użyć sera koziego z dodatkiem czosnku i ziół. * • Podawać tosty na liściach zielonej sałaty różnych gatunków jako przystawkę albo lekki lunch. Porcja powinna zawierać 4 grzanki. * • Grzanki z kozim serem i owocami. Zamiast pomidorów dodać po 2 łyżki sosu z żurawin oraz sosu chutney z mango, brzoskwiń lub innych owoców. Składniki wymieszać, posmarować grzanki, położyć ser kozi i posypać kilkoma płatkami migdałów. Grillować tak jak w przepisie głównym. * • Grzanki z kozim serem i tapenade. Zmiksować 100 g czarnych oliwek bez pestek, 1 puszkę (ok. 50 g) odsączonych anchois, 3 łyżki odsączonych kaparów, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, sok z ½ cytryny oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku (wszystkie składniki można utrzeć na papkę w moździerzu). Z tej ilości otrzymujemy 220 g pasty tapenade, którą można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2 tygodnie. Posmarować pastą 4 duże, grube grzanki, ułożyć ser kozi i grillować 3–4 minuty. Pokroić każdą kromkę na 8 paluszków lub trójkątów i podawać na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki. Składniki na 32 tosty.

    Zalety

    • Orzeszków piniowych dodaje się na Bliskim Wschodzie do potraw i farszów na bazie ryżu. Orzeszki te są również ważnym składnikiem włoskiego sosu pesto. Zawierają duże ilości minerałów, takich jak: magnez, potas, żelazo, cynk oraz miedź. * • Ser kozi jest smacznym źródłem białka i wapnia, jak również witamin z grupy B (B1, B6 i B12 oraz niacyny) i fosforu. Półtłusty ser kozi zawiera przeciętnie o połowę mniej tłuszczu niż ser cheddar.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis