Tosty francuskie z bananami

    Tosty francuskie z bananami

    4polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kromki pieczywa smażone w jajku noszą nazwę tostów francuskich. Podane ze smażonymi bananami, z pewnością staną się przysmakiem całej rodziny. Banany można zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami lub gruszkami, a pieczywo tostowe kromkami bułki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 4 łyżki chudego mleka
    • 1 łyżeczka miodu
    • szczypta mielonego cynamonu
    • 8 kromek razowego pieczywa tostowego
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 2 duże banany
    • Lukier
    • 3 łyżki cukru pudru
    • szczypta cynamonu
    • Do przybrania
    • cukier puder
    • listki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać opiekacz. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem, miodem i cynamonem.
    2. Rozgrzać patelnię teflonową i posmarować odrobiną oleju. Zanurzyć szybko każdą kromkę chleba w jajku i włożyć na patelnię. Smażyć po 1-2 minuty z obu stron, aż pieczywo przyrumieni się. Po usmażeniu przełożyć chleb do blachy do zapiekania.
    3. Obrać banany i pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Ułożyć grubymi warstwami na kromkach chleba. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać banany. Wstawić do opiekacza, żeby cukier się rozpuścił i powstał lukier.
    4. Posypać listki mięty cukrem pudrem i udekorować nimi deser. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Pieczywo tostowe można zastąpić drożdżówką, pokrojoną poziomo w plastry. Po usmażeniu ułożyć na nich plasterki truskawek oprószone mielonym imbirem. * • Pyszne grzanki można przyrządzić z chlebka tureckiego obłożonego plasterkami brzoskwiń lub gruszek, posypanych odrobiną świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. * • Do takiego smażenia najlepiej nadaje się czerstwy chleb z poprzedniego dnia, ponieważ wchłania on jajko łatwiej niż bardzo świeży wilgotny chleb.

    Zalety

    • Jajka dostarczają organizmowi wysokiej jakości białka, a także żelaza oraz rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A i E. Wprawdzie zawierają cholesterol, ale powszechne przekonanie o ich szkodliwości jest mocno przesadzone. Okazuje się bowiem, że cholesterol zawarty w produktach żywnościowych ma zazwyczaj niewielki wpływ na stężenie tej substancji we krwi. * •Nawet białe pieczywo zawiera błonnik oraz witaminę B1 i wapń.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ E, kwas foliowy, niacyna * ✓ B1, B2, B6, wapń, miedź, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis