Grzanka “niechlujny Joe”

    Grzanka “niechlujny Joe”

    2polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To popularne amerykańskie danie lunchowe składa się głównie z gęstego sosu podobnego do bolońskiego i opiekanej bułki. Warto ją przyrządzić i podać rodzinie, bo może się okazać jedną z ulubionych potraw wszystkich jej członków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, posiekana
    • 340 g chudej wołowiny, zmielonej
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka keczupu
    • 1 łyżka sosu worcester
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 2 łyżeczki świeżego oregano, posiekanego
    • 4 duże, miękkie, okrągłe bułki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wrzucić na dużą teflonową patelnię cebulę, mieloną wołowinę oraz czosnek i smażyć na delikatnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso stanie się kruche i równomiernie się przyrumieni, a cebula zmięknie.
    2. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem, keczup, sos worcester, zieloną paprykę i oregano. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić delikatnie 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli będzie zbyt suche, dodać trochę wody albo bulionu.
    3. Pod koniec duszenia rozgrzać grill do średniej temperatury. Rozkroić bułki na pół, położyć na grillu rozciętą stroną do dołu i opiec. Doprawić wołowinę z warzywami solą i pieprzem, nałożyć na spody bułek, przykryć wierzchami i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, C, E, niacyna, selen, cynk * ✓✓ B1, B6, miedź, żelazo * ✓ kwas foliowy, wapń, potas

    Inne propozycje

    • “Niechlujny Joe” w stylu tex-mex (czyli “niechlujny José”). Dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i odrobinę sosu chili do mięsa wołowego i warzyw. Podawać na opieczonych, grubych kromkach chleba na zakwasie albo zawinąć w miękkie tortille. * • “Niechlujny Joe” z wieprzowiną i jabłkiem. Wołowinę zastąpić chudą mieloną wieprzowiną, smażyć z cebulą i czosnkiem, tak jak w głównym przepisie. W punkcie 2. dodać kwaśne jabłko, obrane i pokrojone na plasterki, łyżkę pomidorowego sosu chutney, łyżeczkę świeżej posiekanej szałwii, skórkę startą z pomarańczy i pomidory z puszki (nie używać keczupu, sosu worcester, zielonej papryki i oregano). Podawać na przekrojonych, opieczonych, chrupiących bagietkach lub bułkach ciabatta.

    Zalety

    • Dzięki zmianom metod hodowlanych i obróbki mięsa, wołowina jest dziś chudsza niż kiedyś. Dobrze oprawione chude mięso, także to mielone, może zawierać nawet mniej niż 5% tłuszczu. Jeżeli usmażymy mięso na grubej, teflonowej patelni, nie będziemy musieli używać oleju ani masła. * • Mięso wołowe ma wysoką wartość odżywczą. Dostarcza ważnych minerałów, takich jak żelazo i cynk, oraz witamin B6 i B12. Nie trzeba smarować bułek masłem, ponieważ pożywny i soczysty sos z mięsa dobrze nawilża pieczywo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis