To popularne amerykańskie danie lunchowe składa się głównie z gęstego sosu podobnego do bolońskiego i opiekanej bułki. Warto ją przyrządzić i podać rodzinie, bo może się okazać jedną z ulubionych potraw wszystkich jej członków.
✓✓✓ B12, C, E, niacyna, selen, cynk * ✓✓ B1, B6, miedź, żelazo * ✓ kwas foliowy, wapń, potas
• “Niechlujny Joe” w stylu tex-mex (czyli “niechlujny José”). Dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i odrobinę sosu chili do mięsa wołowego i warzyw. Podawać na opieczonych, grubych kromkach chleba na zakwasie albo zawinąć w miękkie tortille. * • “Niechlujny Joe” z wieprzowiną i jabłkiem. Wołowinę zastąpić chudą mieloną wieprzowiną, smażyć z cebulą i czosnkiem, tak jak w głównym przepisie. W punkcie 2. dodać kwaśne jabłko, obrane i pokrojone na plasterki, łyżkę pomidorowego sosu chutney, łyżeczkę świeżej posiekanej szałwii, skórkę startą z pomarańczy i pomidory z puszki (nie używać keczupu, sosu worcester, zielonej papryki i oregano). Podawać na przekrojonych, opieczonych, chrupiących bagietkach lub bułkach ciabatta.
• Dzięki zmianom metod hodowlanych i obróbki mięsa, wołowina jest dziś chudsza niż kiedyś. Dobrze oprawione chude mięso, także to mielone, może zawierać nawet mniej niż 5% tłuszczu. Jeżeli usmażymy mięso na grubej, teflonowej patelni, nie będziemy musieli używać oleju ani masła. * • Mięso wołowe ma wysoką wartość odżywczą. Dostarcza ważnych minerałów, takich jak żelazo i cynk, oraz witamin B6 i B12. Nie trzeba smarować bułek masłem, ponieważ pożywny i soczysty sos z mięsa dobrze nawilża pieczywo.