Babka czekoladowa Niny

    Babka czekoladowa Niny

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Ta babka smakuje lepiej niż babka z piekarni!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 250 g (2 szkl.) mąki
    • 30 g (1/3 szkl.) niesłodzonego kakao w proszku
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 225 g masła
    • 250 g (1,25 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 jajka
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 170 g półsłodkich groszków czekoladowaych
    • 110 g posiekanych orzechów pekan
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tortownicę masłem. Przesiać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstawić.
    2. W średniej misce utrzeć mikserem na wysokich obrotach masło i 1,25 szklanki cukru, aż uzyskamy lekką i puszystą masę. Zmienić obroty miksera na średnie i dodać wanilię. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierając teraz na wolnych obrotach dodawać na przemian mieszaninę z mąki i śmietanę. Rozpocząć i zakończyć dodawanie składników na mące. Ucierać tylko do momentu wymieszania.
    3. Polewa: w małej misce połączyć czekoladę, orzechy pekan, 1/4 szklanki cukru oraz cynamon, aby powstała kruszonka. Wlać połowę ciasta na przygotowaną foremkę. Posypać połową kruszonki. Wlać pozostałe ciasto i posypać pozostałą kruszonką. Lekko przycisnąć kruszonkę, żeby wczepiła się w ciasto. Szybko, ale delikatnie poprzecinać ciasto i kruszonkę wykonując ruchy nożem w górę i w dół. Lekko potrząsnąć fromą, aby ciasto ją dokładnie wypełniło.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Przykryć górę ciasta folią aluminiową. Kontynuować pieczenie dopóki włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta, około 20 minut dłużej. Zostawić ciasto w formie do ostygnięcia na drucianej kratce przez 30 minut. Ostrożnie poluzować boki formy. Odwrócić babkę na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki…

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis