Gruszkowe naleśniki z czekoladą

    Gruszkowe naleśniki z czekoladą

    3polubienia
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gruszki, migdały i czekolada to pyszne połączenie, dlatego te naleśniki tworzą smakowity deser, świetny na specjalne okazje. Zawiera on znacznie mniej tłuszczów i cukrów niż inne podobne desery, ale ma bogaty smak. Naleśniki do tej potrawy można przygotować wcześniej i zamrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto na naleśniki
    • 115 g mąki
    • 1 jajko
    • 300 ml mleka 2,0%
    • 1 łyżka oleju
    • Nadzienie
    • 115 g kremowego białego serka
    • 3 łyżki mielonych migdałów
    • 1 łyżka cukru
    • ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 5 dojrzałych gruszek deserowych
    • sok z cytryny
    • cukier puder
    • Sos czekoladowy
    • 115 g czekolady dobrej jakości (co najmniej 70% kakao)
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć składniki ciasta do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Można też ubić wszystko razem, stopniowo dodając mleko. Wlać do dzbanka i odstawić na 30 minut.
    2. Nagrzać 15-cm patelnię na naleśniki i polać kilkoma kroplami oleju. Nalać łyżkę ciasta i przechylać patelnię, aż ciasto równo rozleje się po dnie. Smażyć, aż spód naleśnika będzie brązowy, obrócić na drugą stronę i smażyć 10 sekund. Przenieść na talerz. Usmażyć 12 naleśników. Przenieść je na talerz, poprzekładać pergaminem. Odstawić na bok.
    3. Przyrządzić nadzienie. Wymieszać w misce serek, migdały, cukier i ekstrakt migdałowy. Obrać gruszki, podzielić na ćwiartki. Pokroić 4 owoce w małą kostkę, a ostatni na plasterki i pokropić sokiem z cytryny, żeby się nie odbarwił.
    4. Nałożyć łyżkę mieszanki migdałowej na jedną z ćwiartek każdego naleśnika i dodać łyżkę kostek z gruszki. Zawinąć naleśniki, nadając im kształt trójkątów, które zapobiegną wypadaniu nadzienia. Położyć na natłuszczonej formie do pieczenia, posypać solidnie cukrem pudrem i piec 8–10 minut.
    5. Przygotować sos czekoladowy. Wrzucić czekoladę, cukier i wlać 5 łyżek wody do rondla i ostrożnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a cukier rozpuści. Gotować 5 minut lub do chwili, aż sos będzie jednolity.
    6. Podawać naleśniki na oddzielnych talerzach, polane sosem czekoladowym. Ułożyć plasterki gruszek obok naleśników i podawać.

    Inne propozycje

    • Do malinowych naleśników będziemy potrzebować 225 g malin zamiast gruszek. Podawać z czekoladowym sosem lub z coulis z owoców jagodowych z dodatkiem kirschu lub wiśniówki. * • Zastąpić gruszki dojrzałym mango, pokrojonym na drobne plasterki, i miąższem z 2 owoców marakui. Zamiast czekoladowego sosu można podać coulis z mango. Taki deser będzie uboższy w tłuszcz i dostarczy więcej ważnych witamin – A i C.

    Zalety

    • Mleko i produkty mleczne, takie jak biały serek, są dobrym źródłem wapnia, białka i witaminy B2. Produkty pełnotłuszczowe zawierają też witaminy A i D, usuwane razem z tłuszczem z produktów niskotłuszczowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, E * ✓ B1, B2, C, PP, wapń, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis