Gruszki, rukiew wodna i roquefort

    Gruszki, rukiew wodna i roquefort

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatny dressing orzechowy z makiem będzie świetnym dodatkiem do tej świeżej sałatki, której składniki mają kontrastowe barwy, konsystencje i smak. Aromat orzechów włoskich wzmocnimy, dodając lekko uprażone orzechy. Radzimy podawać tę sałatkę na lunch z razowym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g orzechów włoskich
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 3 duże, dojrzałe gruszki deserowe, najlepiej o czerwonej skórce
    • 115 g rukwi wodnej
    • 115 g sera roquefort, pokruszonego
    • pieprz
    • Sos orzechowy z makiem
    • ½ łyżeczki musztardy dijon
    • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Przyrządzić sos. Utrzeć musztardę z octem i pieprzem w salaterce. Nadal ucierając, dodawać stopniowo olej słonecznikowy i olej z orzechów włoskich. Dodać mak. Wymieszać i odstawić na czas przyrządzenia sałatki.
    2. Lekko uprażyć orzechy włoskie na małej patelni, często mieszając. Odstawić, żeby ostygły.
    3. Wrzucić do salaterki czerwoną cebulę i wymieszać z sosem. Pokroić gruszki na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, ale nie obierać ze skórki. Wrzucić do salaterki i delikatnie wymieszać z sosem, żeby całe się nim pokryły.
    4. Dodać rukiew wodną oraz większość sera i orzechów włoskich. Wymieszać delikatnie, posypać resztą sera i orzechów. Podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, C, E, wapń, miedź* ✓ B1, B2, B6, niacyna, żelazo, potas, cynk.

    Zalety

    • Sery zawierają cenne składniki odżywcze, więc warto je uwzględnić w dobrze zrównoważonej diecie. Gatunków tłustych, takich jak roquefort, który ma bardzo ostry smak, można używać w bardzo małych ilościach, dla dodania potrawom smaku, witamin i mikroelementów. * • Rukiew wodna jest dobrym źródłem witaminy C, E i beta-karotenu. Zawiera też związek, który, jak wykazano, ma właściwości przeciwbakteryjne. * • Dojrzałe gruszki są bogate w naturalne cukry. Są one też dobrym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

    Inne propozycje

    • Równie dobrze nadają się do tej sałatki inne niebieskie sery pleśniowe. Ponieważ większość serów pleśniowych jest dość słona, nie trzeba jej już solić. * • Sałatka z serem ricotta i cykorią. Podzielić 2 małe główki cykorii (ok. 170 g) na listki. Przekroić każdy z nich wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Utrzeć łyżeczkę musztardy dijon z łyżką soku pomarańczowego, ½ łyżeczki skórki drobno otartej z pomarańczy oraz solą i pieprzem w małym dzbanku. Dodać łyżkę oleju słonecznikowego i łyżkę oleju z orzechów włoskich, wymieszać. Wrzucić 170 g groszku cukrowego do wrzątku i gotować około 3 minut, żeby zmiękł, następnie odlać i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Włożyć do salaterki. Dodać 2 awokado pokrojone w plastry, 4 podłużne pomidory pokrojone na cieniutkie cząstki oraz 75 g uprażonych połówek orzechów pekan. Skropić sosem i delikatnie wymieszać. Nałożyć łyżką na listki cykorii, posypać 200 g sera ricotta i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis