Pizza Gyros

    Oto moja idealna, a przede wszystkim zdrowa i pełnowartościowa pizza, której daleko od śmieciowego fastfood'a. UWAGA: dozwolona nawet na diecie! Można się nią zajadać bez obaw o dodatkowe zbędne kilogramy, a na dodatek jest świetnym "poprawiaczem humoru", w sam raz na ponure i deszczowe dni.

    EwelinaMarcinkowska

    Łódzkie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • 250g mąki orkiszowej zwykłej lub pełnoziarnistej
    • 150ml ciepłej wody
    • 25g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 5 łyżek oleju rzepakowego
    • Szczypta ziół prowansalskich
    • 1 pierś z kurczaka
    • 4 pieczarki
    • 1 cebula
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 100g (lub więcej) tartego sera mozzarella
    • Mieszanka przypraw a'la gyros
    • Puszka pomidorów
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól i pieprz do smaku
    • Kilka listków bazylii

    Sposób przygotowania

    1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    2. Z drożdży, cukru, ciepłej wody i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zioła, na środku zrobić dołek. W to miejsce wlać rozczyn drożdży, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, na koniec dodając oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na około 1 godzinę.
    3. W tym czasie przygotować mięso i sos. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę. Olej wymieszać z mieszanką przypraw do gyrosa. Kurczaka polać marynatą i odstawić na kilka minut. W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, sól i pieprz oraz drobno porwane listki bazylii. Jeżeli wolicie gładki sos możecie go zblendować.
    4. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka, nie za długo, tak aby nie był zbyt suchy. Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, paprykę umyć. Warzywa pokroić - paprykę w paseczki lub kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plastry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220oC.
    5. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować z niego placek i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pizzę obficie posmarować sosem pomidorowym, posypać odrobiną sera, wyłożyć pozostałe dodatki, na koniec wysypać pozostałą mozzarellą. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika, piec w piekarniku z funkcją grzanie góra-dół przez około 10-15 minut. Pizzę podawać udekorowaną świeżymi listkami bazylii oraz ulubionymi sosami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Dużo Smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)