Gruszki i mango na ciepło

    Gruszki i mango na ciepło

    Zapisz do ulubionych
    11min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wystarczą dwie puszki owoców, by wyczarować egzotyczny deser. Kilka ziarenek kardamonu i nieco soku wyciśniętego z limonki nadaje ciekawy smak temu orzeźwiającemu i aromatycznemu deserowi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 425 g plasterków mango w syropie z puszki
    • 425 g ćwiartek gruszek w syropie z puszki
    • sok i grubo otarta lub cienko okrojona skórka z 1 limonki
    • 9 zielonych strączków kardamonu
    • 2 łyżki orzeszków pistacjowych, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 11min. 

    1. Odcedzić mango i gruszki w sitku ustawionym na rondlu. Mocno potrząsnąć sitkiem i przestawić je na miskę. Jeśli plasterki mango są grube, przekroić na cieńsze.
    2. Dodać do rondla z syropem skórkę i sok z limonki. Naciąć każdy strączek kardamonu nożykiem i wrzucić do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 5–6 minut, aż połowa syropu odparuje i nabierze aromatu kardamonu.
    3. Nałożyć plasterki mango i ćwiartki gruszek do 4 dużych płytkich pucharków, w czasie gdy gotuje się syrop. Polać syropem (kardamon można usunąć), posypać orzeszkami pistacjowymi i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast limonki i kardamonu – skórki otartej z pomarańczy (bez soku) oraz kawałek cynamonu. • Orzeszki pistacjowe zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałów. • Zamiast mango i gruszek użyć 425 g brzoskwiń i 425 g liczi z puszki.

    Gruszki z wodą różaną i pistacjową ricottą

    Przyrządzić jak w głównym przepisie, ale zastąpić gruszki w ćwiartkach gruszkami w połówkach. Utrzeć 100 g sera ricotta z łyżeczką cukru pudru i łyżką wody różanej. Nałożyć do połówek gruszek i ułożyć je w pucharkach. Przykryć masą serową i posypać orzeszkami pistacjowymi. Ułożyć wokół gruszek plasterki mango oraz pozostałe gruszki pokrojone na plasterki. Polać syropem i podawać.

    …przygotuj wcześniej

    Taki deser można przyrządzić wcześniej. Ułożyć owoce w dużej misce, zalać syropem (pozostawić w nim owoce kardamonu) i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis