Pasztet pieczarkowy z warzywami

    Ten pasztet jest na bazie jaj, które są jak dla mnie nie do zastąpienia. Jajka posiadają bardzo łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Jest bogactwem witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Żółtko zawiera luteinę i beta-karoten poprawiający wzrok. Ma wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Według Światowej Organizacji Zdrowia tygodniowe spożywanie nie powinno przekraczać 10 jaj. Dietetycy zalecają 4-5 jaj tygodniowo u osób zdrowych. Z miłą chęcią podzielę się z Wami tym cudownym przepisem na pasztet pieczarkowy.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • 650 g pieczarek
    • 3 cebule
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
    • 5 łodyg selera naciowego
    • 5 marchwi
    • 2 pietruszki
    • przyprawy (sól himalajska, pieprz, czarnuszka, kozieradka, pieprz ziołowy)

    Sposób przygotowania

    1. Marchew, pietruszki i selera podgotuj, by zrobiły się nieco miękkie. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę z pieczarkami podsmaż na oliwie. Jajka zmiksuj z warzywami. Połącz z pieczarkami i cebulą. Na sam koniec dopraw całość i dokładnie wymieszaj. Włóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 90 minut. Smacznego.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Very Healthy Freaks

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)