Gruszka w cieście francuskim

    Gruszka w cieście francuskim

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ciastka o oryginalnym kształcie należy podawać, gdy są jeszcze letnie. Jako dodatek najlepsza jest bita śmietana, aromatyzowana prawdziwą wanilią i likierem gruszkowym

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
    • 1 żółtko
    • 6 twardych gruszek
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 100 ml białego wina
    • 150 g mielonych migdałów
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki śmietany
    • 12 goździków
    • 12 pestek dyni
    • 3 łyżki galaretki porzeczkowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ciasto rozmrozić.
    2. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Obrać gruszki, przekroić każdą na pół i usunąć gniazda nasienne. Zagotować połówki gruszek w garnku wraz z sokiem cytrynowym oraz białym winem. Dusić gruszki przez 5 minut pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i odcedzić owoce.
    3. Wymieszać mielone migdały z miodem oraz śmietaną. Rozwałkować ciasto francuskie na grubość 3 mm na blacie cienko posypanym mąką. Wyciąć 12 ciastek w kształcie gruszki z ogonkiem. Każde ciastko powinno być o około 3 cm większe od owoców.
    4. Z resztek ciasta uformować listki i dolepić przy ogonkach. Wszystkie wycięte ciastka położyć na blasze i ponakłuwać widelcem. Rozprowadzić masę migdałową na ciastkach, zostawiając nieposmarowany brzeg szerokości 1 cm.
    5. Połówki gruszek ponacinać równolegle nożem. Położyć je na masie migdałowej naciętą stroną do góry. Udekorować, żeby wyglądały jak prawdziwe gruszki (na jednym końcu wbić goździk, na drugim ułożyć pestkę dyni jako ogonek). Żółtko rozrobić z 2 łyżeczkami wody i posmarować brzegi ciasta. Piec przez 15–20 minut i ciepłe posmarować galaretką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis