Cegiełkowe ciasto na zimno

    To wyjątkowe ciasto przygotujesz bez pieczenia!!! A w dodatku dzięki niemu z pewnością jeszcze bardziej polubisz czekoladę. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które z pewnością wyjdzie każdemu kto choć trochę włoży w nie serce. Chrupiące herbatniki doskonale komponują się z zakrzepniętą czekoladą!!! Po prostu pycha!!!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 200 g mlecznej czekolady
    • 100 g oleju kokosowego
    • 200 g herbatników maślanych

    Sposób przygotowania

    1. Rozpuść wszystkie tabliczki czekolady wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
    2. Gdy tylko czekolada stanie się płynna, odmierz jej porcję łyżką wazową o rozprowadź po dnie formy do ciasta.
    3. Następnie na warstwie czekolady ułóż maślane herbatniki.
    4. Teraz pora na następną warstwę czekolady, na której znowu poukładasz herbatniki. Powtarzaj na przemian te czynności, aż do zużycia wszystkich składników.
    5. Wstaw cegiełkowe ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gdy stanie się twarde, przełóż je na tacę.
    6. Teraz wystarczy pokroić je w plasterki i jest gotowe do zjedzenia!

    rada

    Ważne : ●Pamiętaj, żeby często mieszać czekoladę podczas rozpuszczania. ●Forma do ciasta to forma do keksa. ●Najłatwiej będzie wyjąć ci ciasto : jeżeli ustawisz formę do góry dnem i położysz na niej ciepłą, wilgotną ściereczkę kuchenną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis