Dolma - gołąbki w liściach winogron

    Wiele przepisów na dolmę wypróbowałem. W końcu stworzyłem własny. Od lat jest to ulubiona potrawa i jemy ją tak często, jak inni schabowy z ziemniakami.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • 1 łyżeczka zmielonych zairen kolendy
    • 1 łyżeczka zmielonego kminku (może bgyć także kin rzymski)
    • 1 szklanka ryżu
    • kostka bulionowa warzywna lub mięsna albo łyżka soli.
    • dwa ząbki czosnku
    • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania

    1. Gotujemy ryż (maksymalnie 10 minut). Wystudzony ryż i przyprawy (kolendra, kminek) dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
    2. Masę mięsno-ryżową zawijamy w liście winogron. Pierwszy raz jest trudny. Ale szybko zawijanie dolmy okaże się oczywistością. Jest wiele metod zawijania. Bez problemu można znaleźć je w internecie w postaci filmów. Ja swoją metodę zapożyczyłem od greckiego przyjaciela. Dziesięć minut i sto gołąbków zrobione!
    3. Układamy zawinięte gołąbki do garnka w kilku warstwach. Uwaga.: bardzo ściśle. Nalewamy wody, by przykryła gołąbki. Można do wody dodać kostkę bulionową, łyżeczkę "kucharka",/vegety, itp. albo po prostu soli.
    4. Gotujemy na małym ogniu 20-30 minut.
    5. Przygotowujemy sos. Może to być sok z cytryny jak to robią Arabowie.
    6. Jednak osobiście polecam specyficzny sos czosnkowy. W tym celu dwa ząbki czosnku miażdżymy wyciskarką,, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (w ostateczności może być olej rzepakowy), dwie łyżki wody i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie i polewamy gołąbki
    7. Mniem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis