Śledzik po Kaszubsku

    Śledzik po Kaszubsku idealny na świąteczny stół i nie tylko, smakuje wyśmienicie po 2-3 dniach.

    krystian252

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • 0,5kg płatów śledziowych (a’la matias)
    • 2 średnie cebule
    • 0,5 szkl. szkl. oleju roślinnego
    • 4 łyżki pikantnego ketchupu
    • 4 łyżki cukru
    • 8 łyżek koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżka majeranku
    • 2 ząbki czosnku przeciśnięte prze praskę
    • 5-7 kulek ziela angielskiego
    • 5 listków laurowych
    • 15 szt. ziarenek gorczycy białej.
    • 15 szt. kulek pieprzu i kolendry utrzeć razem w moździerzu
    • 40ml octu 10%
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania

    1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie minimum 12h w lodówce zmieniając 2x wodę. Po tym czasie śledzie wysuszyć i pokroić w małe kawałki 2-3cm lub jak kto lubi.
    2. Na głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka następnie na małym ogniu dodawać kolejno mieszając ketchup, koncentrat, cukier, czosnek , ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, majeranek i tymianek, chwilę podgotować 3-5min.
    3. Na koniec dodać ocet i rozgnieciony pieprz oraz kolendrę i doprawić solą do smaku i dokładnie całość wymieszać i ponownie zagotować, wystudzić i zalać nasze śledziki najlepiej smakują po 2-3 dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis