Grillowane szaszłyki owocowe

    Grillowane szaszłyki owocowe

    Zdjęcie do przepisu: Grillowane szaszłyki owocowe
    1

    Grillowane szaszłyki owocowe

    (0)
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grillowane szaszłyki owocowe to ciekawy sposób podania świeżych owoców. Trzeba je opiekać na tyle długo, żeby się dobrze podgrzały, a zawarty w nich cukier skrystalizował. Nie można ich jednak zwęglić ani trzymać zbyt długo w dymie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ½ dojrzałego ananasa
    • 2 dojrzałe banany
    • 2 dojrzałe, ale twarde gruszki
    • 4 dojrzałe, ale twarde figi
    • 2 dojrzałe, ale twarde brzoskwinie
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżeczki cukru
    • owoce miechunki, do dekoracji
    • Coulis malinowo-pomarańczowy
    • 225 g malin
    • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
    • 1½ łyżki cukru, lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Namoczyć 8 bambusowych patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie na 20 minut.
    2. Przyrządzić coulis. Rozgnieść maliny ze skórką pomarańczy, z sokiem i cukrem na purée w blenderze lub robocie kuchennym. Można przetrzeć purée przez sitko, aby usunąć pestki malin. Spróbować sosu i dodać cukru, jeśli potrzeba. Odstawić.
    3. Nagrzać grill. Przygotować ananasa, banany, gruszki, figi i brzoskwinie. Obrać, jeśli trzeba, i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Nadziać owoce na namoczone patyczki. Układać je na przemian, żeby ciekawie i kolorowo wyglądały.
    4. Pokropić szaszłyki połową soku z cytryny i cukru. Grillować 3–4 minuty lub aż lekko się przyrumienią. Odwrócić na drugą stronę, skropić resztą soku i cukru. Grillować 3 minuty lub aż druga strona się przyrumieni, a cukier skarmelizuje.
    5. Obrać owoce miechunki z osłonek, aby wyglądały jak kwiaty z owocem zamiast środka.
    6. Położyć po 2 szaszłyki na każdym talerzu, polać coulisem, udekorować owocami miechunki i podawać gorące.

    Inne propozycje

    • Użyć nektarynek zamiast brzoskwiń. * • Użyć jabłek, jeśli nie ma dobrych brzoskwiń. * • Podawać szaszłyki na surowo – świeże owoce nadziane na patyczki i polane sosem.

    Zalety

    • Ten pyszny deser dostarcza sporej ilości przeciwutleniaczy – dużo witaminy C z malin i z soków z cytrusów; a także witaminy A z beta-karotenu zawartego w brzoskwiniach. Owoce podgrzewa się krótko, więc większość witaminy C zostaje zachowana. * • Te owoce zawierają bardzo dużo błonnika – zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Jest to istotne dla zdrowia układu trawiennego. Nierozpuszczalny błonnik pomaga oczyścić przewód pokarmowy i zapobiega zatwardzeniom. Rozpuszczalny błonnik jest rozkładany w żołądku przez bakterie, powstają wówczas substancje, które zapobiegają rakowi żołądka.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ B1, PP, miedź, potas

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis