Grillowane szaszłyki owocowe

    Grillowane szaszłyki owocowe

    5polubień
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grillowane szaszłyki owocowe to ciekawy sposób podania świeżych owoców. Trzeba je opiekać na tyle długo, żeby się dobrze podgrzały, a zawarty w nich cukier skrystalizował. Nie można ich jednak zwęglić ani trzymać zbyt długo w dymie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ½ dojrzałego ananasa
    • 2 dojrzałe banany
    • 2 dojrzałe, ale twarde gruszki
    • 4 dojrzałe, ale twarde figi
    • 2 dojrzałe, ale twarde brzoskwinie
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżeczki cukru
    • owoce miechunki, do dekoracji
    • Coulis malinowo-pomarańczowy
    • 225 g malin
    • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
    • 1½ łyżki cukru, lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Namoczyć 8 bambusowych patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie na 20 minut.
    2. Przyrządzić coulis. Rozgnieść maliny ze skórką pomarańczy, z sokiem i cukrem na purée w blenderze lub robocie kuchennym. Można przetrzeć purée przez sitko, aby usunąć pestki malin. Spróbować sosu i dodać cukru, jeśli potrzeba. Odstawić.
    3. Nagrzać grill. Przygotować ananasa, banany, gruszki, figi i brzoskwinie. Obrać, jeśli trzeba, i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Nadziać owoce na namoczone patyczki. Układać je na przemian, żeby ciekawie i kolorowo wyglądały.
    4. Pokropić szaszłyki połową soku z cytryny i cukru. Grillować 3–4 minuty lub aż lekko się przyrumienią. Odwrócić na drugą stronę, skropić resztą soku i cukru. Grillować 3 minuty lub aż druga strona się przyrumieni, a cukier skarmelizuje.
    5. Obrać owoce miechunki z osłonek, aby wyglądały jak kwiaty z owocem zamiast środka.
    6. Położyć po 2 szaszłyki na każdym talerzu, polać coulisem, udekorować owocami miechunki i podawać gorące.

    Inne propozycje

    • Użyć nektarynek zamiast brzoskwiń. * • Użyć jabłek, jeśli nie ma dobrych brzoskwiń. * • Podawać szaszłyki na surowo – świeże owoce nadziane na patyczki i polane sosem.

    Zalety

    • Ten pyszny deser dostarcza sporej ilości przeciwutleniaczy – dużo witaminy C z malin i z soków z cytrusów; a także witaminy A z beta-karotenu zawartego w brzoskwiniach. Owoce podgrzewa się krótko, więc większość witaminy C zostaje zachowana. * • Te owoce zawierają bardzo dużo błonnika – zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Jest to istotne dla zdrowia układu trawiennego. Nierozpuszczalny błonnik pomaga oczyścić przewód pokarmowy i zapobiega zatwardzeniom. Rozpuszczalny błonnik jest rozkładany w żołądku przez bakterie, powstają wówczas substancje, które zapobiegają rakowi żołądka.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ B1, PP, miedź, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis