Gołombek

    (1)

    Gołombek - polski językoznawca, slawista, profesor Zbigniew Gołąb urodził się w 1923 w Nowy Targu. Aktywny podczas II wojny światowej, w 1944 wstąpił do antyhitlerowskiej partyzantki. Tego samego roku aresztowany przez Niemców, trafił do więzienia, z którego zbiegł tuż przed wyzwoleniem Krakowa przez Armię Czerwoną. Po magisterium we Wrocławiu w 1947, najpierw rok spędził (1948–1949) w komunistycznym więzieniu za przynależność do Armii Krajowej, a następnie zwolniony studia językoznawcze doskonalił na Uniwersytecie Jagiellońskim u prof. Jerzego Kuryłowicza, Tadeusza Milewskiego, Tadeusza Lehra-Spławińskiego i Franciszka Sławskiego, tu też obronił doktorat w 1958. Mimo, że związany z KUL-em (gdzie był wykładowcą w latach 1952–1961), równocześnie od 1956 zaczął działalność badawczą w krakowskiej Pracowni Języka Prasłowiańskiego, Instytutu Slawistyki PAN. Swój doktorat poświęcił dwóm gwarom macedońskim: Suche i Wysoka, które zostały zapisane przed II wojną światową przez Mieczysława Małec

    PedroPL25

    Eysturoyar sýsla, Wyspy Owcze
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • Gołombek

    Sposób przygotowania

    1. Jemy

    rada

    Jemy ze serem. Och

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    PedroPL25
    autor:
    0

    Jemy  -  17 sty 2018

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis