Skrzydełka Orientalne.

    Smażone i pieczone skrzydełka w pysznym sosie sojowo karmelizowanym o smaku orientalnym z delikatną nutą słodko-kwaśną tego przepisu trzeba po prostu spróbować :)

    krystian252

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • · 1kg skrzydełek z kurczaka
    • · 1 jajko
    • · 200 g mąki pszennej do panierki
    • · 250 g masła lub margaryny.
    • Składniki na sos.
    • · 4 łyżki sosu sojowego
    • · 4 łyżki wody
    • · 200 g cukru brązowego lub białego trochę mniej.
    • · 120 ml octu ryżowego 5%
    • · 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • · 5 ząbków czosnku
    • · 2g sproszkowanej papryki chilli
    • · 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania

    1. 1. Nagrzać piekarnik do 180-200°C. z termo obiegiem.
    2. 2. Przeciąć skrzydełka na pół i delikatnie posolić następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w mące.
    3. 3. Smażyć w głębokiej patelni na złoty kolor.
    4. 4. Chrupiące i usmażone skrzydełka przenieść na brytfankę.
    5. 5. W małej misce wymieszać sos sojowy z wodą, cukrem, octem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz czosnkiem granulowanym, papryką chilli i solą.
    6. 6. Powstałym sosem zalać skrzydełka w brytfance
    7. 7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 45 minut, często podlewając czerpanym z dna brytfanki sosem.

    rada

    Brytfankę najlepiej wyłożyć folią gdyż sos się karmelizuje i ciężko później doczyścić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis