tajska zupa dyniowa na zimowe chłody

    Jest zimno na dworzu i trzebaby się rozgrzać. Polecam zupę dyniową. Jest słodko pikantna z lekką nutą cytrynową. Pycha

    zdrowydzidzius.com

    Lancashire, England, Wielka Brytania
    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki

    • 1 dynia około 0,5 kg, u mnie dynia piżmowa, -1 szklanka passaty pomidorowej, – pół średniej cebuli, -2 cm imbiru, -1 ząbek czosnku, -300-400 ml wywaru warzywnego(marchewka, pietruszka , cebula, z solą, pieprzem i zielem angielskim), -1 opakowanie śmietanki kokosowej, może być mleko- 200 ml, -1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, -3 łyżki soku z cytryny, -1 gałązka trawy cytrynowej( można ominąć i dać więcej cytryny), -sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania

    1. Wywar warzywny zrobić w pierwszej kolejności. Wystarczy 10 minut gotowania. Na patelni zeszklić cebulę, trawę cytrynową, czosnek i imbir. Dodać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę dynię i wywar z warzywami. Wlać śmietankę kokosową i dusić wszystko , aż dynia zmięknie. Następnie wlać do blendera, vitamixa( nie wrzące ale może być ciepłe), bądź zmiksować ręcznym blenderem na gładko. Doprawić sokiem z cytryny pieprzem cayenne i solą i pieprzem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://zdrowydzidzius.com/

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis