Indyk cajun z polskimi pierogami

    Swięto Dziękczynienia obchodzone jest w Stanach bardzo rodzinnie, a najważniejsza potrawa to pieczony indyk. Każdy robi go trochę inaczej, w zależności od tradycji i upodobań. Mój przepis pochodzi z kuchni cajun z Południowych Stanów. Indyka podaję z pierogami (najczęściej z ziemniakami i serem) i grilowanymi zielonymi szparagami. Jest to przepis na bardzo małego indyka albo tylko na pierś z indyka - masa nie powinna przekraczać 3 kg. Inspirację znalazłam na stronie www.finecooking.com, jednak przepis został przeze mnie uproszczony i dostosowany do naszych upodobań. Będzie Ci smakować, jeżeli lubisz trochę ostrzejsze dania i eksperymenty w kuchni. Zaplanuj około 4 godzin na ten przepis.

    KasiaHP

    Nevada, Stany Zjednoczone
    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki

    • 1 lyżka soli
    • 4 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki przyrawy cajun
    • 5 lyżek masła
    • 1 łyżka ostrego sosu, najlepiej Cajun Sunshine, ale może też być Tabasco lub Sriracha
    • 6 łyżek oleju
    • mała cebula
    • mały indyk lub pierś indyka (około 3 kg)
    • 1 szklanka dowolnego bulionu
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • łyżka mąki
    • pierogi

    Sposób przygotowania

    1. Niedużego, rozmrożonego indyka (lub pierś indyka) opłucz i osusz. Oddziel nadmiar skóry i usuń narządy wewnętrzne. Delikatnie oddziel skórę od mięsa, aby wytworzyć przestrzeń, jednak nie oddzielaj skóry całkowicie.
    2. W misce dokładnie wymieszaj masło z solą, 2 łyżkami brązowego cukru i przyprawą cajun. Pozostaw 1/4 na później (do sosu), a pozostałą masą posmaruj indyka - w środku, na skórze i pod skórą. Pozostaw indyka na około 1 godzinę. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
    3. Wymieszaj 2 łyżki brązowego cukru z ostram sosem i olejem. Nie przejmuj się, że olej oddzieli się od pozostałych składników. Tą mieszanką będziesz smarował indyka podczas pieczenia.
    4. Ogrzej piekarnik do 200C. Do brytfanki dodaj 2 łyżki oleju (z mieszanki z cukrem i ostrym sosem), kawałki skóry indyka i pokrojoną w kostkę cebulę. Piecz przez 40 minut, 1-2 razy mieszając. Tak upieczone składniki wymieszaj z bulionem i gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
    5. W międzyczasie ogrzej piekarnik do 220C i piecz indyka przez 30 minut, po których zmniejsz temperaturę do 175C i piecz tak długo, aż indyk się upiecze. Czas pieczenia zależy od masy indyka - zwykle potrzebnych jest 40 minut na 1 kg mięsa. Podczas pieczenia kilka razy posmaruj indyka mieszanką oleju, brązowego cukru i ostrego sosu. Dodaj kilka łyżek wody, aby indyk nie był za suchy.
    6. Aby dokończyć sos, odcedź bulion i dolej wino. Podgrzewaj na małym ogniu, aby zmniejszyć objętość płynu o około jedną trzecią. Zrób zasmażkę z pozostałego masła (z przyprawami) i mąki. Powoli dodawaj bulionu z winem, aż do uzyskania sosu.
    7. W trakcie ostatnich 30 minut pieczenia indyka, do brytfanki można dodać zmrożone pierogi. Dobrze się upieką i dodadzą polskiego akcentu amerykańskiej kolacji.
    8. Indyka i pierogi podawaj na półmisku. Sos podaj osobno. Smacznego!

    rada

    Najlepsze wino do indyka cajun to półwytrawny riesling. Jeżeli jednak zdecydowanie wolisz czerwone wina, lekki pinot noir także będzie pasował.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis