Grillowane owoce z przyprawami

    Grillowane owoce z przyprawami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Soczyste owoce doprawiamy marynatą z szafranu i wanilii. Ta potrawa jest pysznym deserem. Może też być podawana jako dodatek do sorbetu, mrożonego jogurtu waniliowego lub lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • mała szczypta pręcików szafranu
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki wina marsala lub słodkiego sherry
    • sok z 1 pomarańczy
    • 2 banany
    • 100 g czarnych winogron
    • 1 papaja
    • 2 kiwi
    • 2 pomarańcze
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki mrożonego jogurtu, lodów lub sorbetu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać małą patelnię na dużym ogniu. Dodać pręciki szafranu i prażyć 30 sekund lub aż zaczną mocno pachnieć. Przesypać do moździerza i zmiażdżyć tłuczkiem. Zalać 4 łyżkami gorącej wody i zamieszać.
    2. Przelać napar do miski i dodać esencję waniliową, miód, wino marsala lub sherry i sok z pomarańczy.
    3. Dodać owoce do marynaty szafranowo-waniliowej od razu po ich przygotowaniu. Obrać banany i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Pozrywać winogrona z ogonków i wrzucić całe do marynaty. Obrać papaję, usunąć pestki i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Obrać kiwi i podzielić na ćwiartki wzdłuż. Obrać pomarańcze, usunąć białe włókna i błony. Wrzucić owoce do marynaty i zamieszać. Warto zakryć miskę szczelnie folią kuchenną i zostawić na godzinę, żeby owoce się marynowały.
    4. Nagrzać grill kuchenny. Wlać owoce z marynatą do płytkiego żaroodpornego naczynia. Równomiernie rozłożyć owoce. Grillować 5 minut lub aż wszystkie owoce będą gorące. Podawać na ciepło. Można dodać do każdej porcji po łyżce mrożonego jogurtu, lodów lub sorbetu.

    Inne propozycje

    • Grillowane owoce tropikalne. Zastąpmy winogrona 2 grubymi plastrami ananasa, pokrojonego na kawałki, i 3–4 świeżymi, dojrzałymi morelami, przeciętymi na pół. Do tropikalnej marynaty nie dodawajmy naparu szafranowego, wsypmy natomiast łyżeczkę mielonego cynamonu. Użyjmy też rumu zamiast wina marsala i soku z 2 limonek zamiast pomarańczowego. * • Do tej sałatki można dodawać owoce pestkowe, takie jak brzoskwinie, morele i wiśnie, ale nie radzimy dodawać melona.

    Zalety

    • Długie gotowanie niszczy dużą część witaminy C zawartej w owocach. Ten przepis pozwoli ocalić jej jak najwięcej. Błonnik i minerały nie są wrażliwe na wysokie temperatury. * • Banany, kiwi i cytrusy zawierają potas, który pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i obniża ciśnienie krwi. * • Papaja to źródło beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, niezbędną dla dobrego funkcjonowania wzroku. Ten owoc tropikalny pomaga zapobiegać ślepocie w krajach, w których inne produkty bogate w witaminę A (pełnotłuste mleko, sery, masło i białko jajek) nie są jadane zbyt często.

    1 porcja (owoce) zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ kwas foliowy, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis