Placki dyniowe z imbirem

    Sezon na dynie w pełni! Więc pora na pyszne dyniowe placuszki, delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Można podawać ze śmietaną albo jogurtem naturalnym. Przepis na dwie-trzy porcje (w zależności od poziomu łasucha) Polecam całym sercem!

    Damg

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki

    • Połówka niewielkiej dyni (około 500-600g)
    • 3 jajka
    • 2/3 szklanki mąki
    • 1/2 średniej cebuli
    • Dwie, płaskie łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru
    • Dwie, płaskie łyżeczki kurkumy
    • Sól i pieprz wedle uznania
    • Pół łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
    • Łyżeczka oliwy z oliwek
    • Olej roślinny

    Sposób przygotowania

    1. Dynię przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne, kroję na kilka części i obieram.
    2. Tak przygotowaną dynię ścieram na DUŻYCH oczkach.
    3. Następnie dodaję startą cebulę, jajka, mąkę i oliwę
    4. Przyprawiam i smażę około dwóch minut z każdej strony (do zrumienienia, lub delikatnego zbrązowienia) Należy pamiętać, aby placki kłaść na patelnię dopiero gdy olej dobrze się nagrzeje, dzięki temu będą chrupiące i nie wciągną tłuszczu.
    5. Przekładam na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia nadmiaru oleju. Podaję z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Można przyozdobić dowolną zieleniną :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis