W wielu krajach jada się potrawy, w których owoce miesza się z serem. Ten przepis pochodzi z Toskanii. Soczyste gruszki podamy ze słonym serem pecorino z owczego mleka. Wraz z winogronami i liśćmi sałaty stworzą znakomitą przystawkę lub lekkie danie główne dla dwóch osób.
• Można użyć pokrojonego w kostkę kiwi zamiast winogron. * • Ser parmezan jest równie dobry do tej potrawy, a zawiera mniej tłuszczu. * • Można posiekać gruszki i wrzucić je do sałatki razem z całością sera. * • Zastąpmy rukolę liśćmi szpinaku. * • Można grillować gruszki płaską stroną do góry, później nasypać niebieskiego sera pleśniowego we wgłębienia po gnieździe nasiennym i grillować, aż się stopi. * • Zamiast tłustego pecorino, można użyć śmietankowego koziego sera, który świetnie smakuje ze świeżymi malinami. Można ich dodać zamiast gruszek oraz sera pecorino i zastąpić ocet balsamiczny malinowym. Wymieszać 200 g malin z sałatką. Podpiec 8 cienkich kromek bagietki z jednej strony pod opiekaczem. Odwrócić je i przykryć kawałkami koziego sera. Grillować, aż na serze zaczną powstawać bąble. Ułożyć po 2 kawałki bagietki na każdym talerzu. Polać sałatkę dressingiem i ułożyć ją obok tostów.
• Ta sałatka to dobre źródło wapnia, ważnego dla zdrowych kości i zębów. Ser pecorino, rukiew wodna i rukola też dostarczają tego ważnego minerału.
✓✓✓ C * ✓ A, B12, kwas foliowy, wapń