Grillowana gruszka z serem pecorino

    Grillowana gruszka z serem pecorino

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W wielu krajach jada się potrawy, w których owoce miesza się z serem. Ten przepis pochodzi z Toskanii. Soczyste gruszki podamy ze słonym serem pecorino z owczego mleka. Wraz z winogronami i liśćmi sałaty stworzą znakomitą przystawkę lub lekkie danie główne dla dwóch osób.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g sera pecorino
    • 55 g rukwi wodnej
    • 115 g rukoli
    • 55 g połówek białych winogron bez pestek
    • 2 gruszki deserowe
    • Balsamiczny winegret
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka najlepszej jakości octu balsamicznego
    • ½ łyżeczki musztardy dijon
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Przygotować sos. Wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, cukier, sól i pieprz w małym słoiku. Zakręcić pokrywkę i wstrząsać, aż składniki dobrze się wymieszają. Przechowywać sos w lodówce.
    2. Nagrzać grill kuchenny do wysokiej temperatury. Położyć kawałek folii aluminiowej na dnie formy do pieczenia i odstawić.
    3. Użyć obieraczki do warzyw i zetrzeć ser pecorino na długie strugi. Zostawić połowę, a resztę drobno posiekać. Włożyć rukiew wodną, liście rukoli i winogrona do miski na sałatkę i wymieszać.
    4. Obrać gruszki, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć połówki, płaską stroną w dół, na folii. Przykryć je dużymi kawałkami sera. Położyć pod grillem, około 15 cm od źródła ciepła. Grillować 2 minuty, aż ser zacznie bulgotać i się przyrumieni.
    5. Wstrząsnąć dressing, polać nim sałatkę i wymieszać. Dodać posiekany ser. Rozdzielić sałatkę na 4 talerze.
    6. Ostrożnie przełożyć po połówce gruszki na każdy talerz. Położyć je na sałatce. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Można użyć pokrojonego w kostkę kiwi zamiast winogron. * • Ser parmezan jest równie dobry do tej potrawy, a zawiera mniej tłuszczu. * • Można posiekać gruszki i wrzucić je do sałatki razem z całością sera. * • Zastąpmy rukolę liśćmi szpinaku. * • Można grillować gruszki płaską stroną do góry, później nasypać niebieskiego sera pleśniowego we wgłębienia po gnieździe nasiennym i grillować, aż się stopi. * • Zamiast tłustego pecorino, można użyć śmietankowego koziego sera, który świetnie smakuje ze świeżymi malinami. Można ich dodać zamiast gruszek oraz sera pecorino i zastąpić ocet balsamiczny malinowym. Wymieszać 200 g malin z sałatką. Podpiec 8 cienkich kromek bagietki z jednej strony pod opiekaczem. Odwrócić je i przykryć kawałkami koziego sera. Grillować, aż na serze zaczną powstawać bąble. Ułożyć po 2 kawałki bagietki na każdym talerzu. Polać sałatkę dressingiem i ułożyć ją obok tostów.

    Zalety

    • Ta sałatka to dobre źródło wapnia, ważnego dla zdrowych kości i zębów. Ser pecorino, rukiew wodna i rukola też dostarczają tego ważnego minerału.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ A, B12, kwas foliowy, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis