Tacos al pastor

    (48)
    4 godz. 45 min

    Tacos al pastor to sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, z delikatnym mięsem wieprzowym i ananasem, marynowanymi w aromatycznym sosie chili.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 ananas
    • 1 pomidor
    • 3 suszone papryki guajillo, bez nasion
    • 2 suszone papryki ancho, bez nasion
    • 2 papryczki chipotle w sosie adobo
    • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione przez praskę
    • 125 ml soku pomarańczowego
    • 4 łyżki octu 5%
    • 3 goździki
    • 1 łyżeczka nasion kuminu
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżka soli (do smaku)
    • 1 kg schabu, pokrojonego w cienkie plastry
    • Do podania
    • tortille kukurydziane
    • 4 plastry ananasa
    • 8 łyżek posiekanej kolendry
    • 8 łyżek posiekanej cebuli
    • salsa z tomatillo
    • ćwiartki limonki lub cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. Obrać ananasa i pokroić na plastry grubości 2 cm. Dwa z tych plastrów drobno posiekać. Odłożyć.
    2. Pomidora zgrillować lub upiec, aż się lekko przypali. Ostudzić, obrać i usunąć pestki.
    3. W małym rondelku zagotować wodę i dodać suszone papryki. Gotować ok. 5 minut, aż zmiękną, a następnie odcedzić.
    4. Do blendera wrzucić posiekanego ananasa, pomidora, miękkie suszone papryki, papryczki w sosie adobo, cebulę, czosnek, dodać dok pomarańczowy, ocet, goździki, kumin, oregano i sól. Zmiksować na gładką masę.
    5. Schab włożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia i polać marynatą z blendera. Pokryć go dobrze z każdej strony marynatą, przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc).
    6. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową i smażyć plasterki ananasa przez 10 minut, raz odwracając. Smażyć aż będzie miękki i porządnie przypieczony.
    7. Drugą patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu i ułożyć na niej mięso. Smażyć 4-5 minut, odwracając na drugą stronę w połowie tego czasu.
    8. Zdjąć mięso z patelni. Pokroić na małe kawałki w poprzek włókien. Posiekać zgrillowanego ananasa. Usunąć rdzeń.
    9. Ciepłe mięso i ananasa podawać w podgrzanych tortillach kukurydzianych z dodatkiem kolendry, cebuli, salsy z tomatillo i kawałkami limonki lub cytryny.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tacos al pastor
    Tacos al pastor

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis