Polędwica wołowa z szybkowaru

    (3)

    Szybki i prosty sposób na polędwicę, którą dusimy w szybkowarze. To pyszne danie jednogarnkowe, a polędwica zawsze wychodzi miękka i delikatna.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg polędwicy wołowej
    • sól do smaku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 liście laurowe
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 marchewki, posiekane
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 pomidory, posiekane
    • 1 mała szklanka brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mięso oprószyć solą z każdej strony i odstawić.
    2. W dużym szybkowarze rozgrzać oliwę. Dodać liście laurowe i smażyć przez minutę, a następnie dodać czosnek. Smażyć kilka minut, aż zacznie wydzielać silny aromat, a następnie wyjąc go z garnka wraz z liśćmi laurowymi i odłożyć.
    3. Do gorącej oliwy dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony, od czasu do czasu odwracając. Wyjąc z garnka i odstawić.
    4. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszli i będzie miękka. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Dodać pomidory i smażyć kolejne 5 minut, stale mieszając.
    5. Dodać liście laurowe i czosnek (wcześniej wyjęte z garnka) oraz mięso. Dodać brandy i szklankę (ok. 200 ml) wody. Przykryć garnek i gotować ok. 30 minut od wytworzenia ciśnienia.
    6. Wypuścić parę, odkryć garnek i wyjąć mięso oraz liście laurowe. Za pomocą ręcznego blendera zmiksować zawartość na gładkie puree. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
    7. Mięso odłożyć na 10 minut, a następnie pokroić w plasterki. Podawać z puree warzywnym.

    Zobacz jak to zrobić!

    Polędwica wołowa z szybkowaru
    Polędwica wołowa z szybkowaru

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis