Ceviche z przegrzebków i krewetek

    (107)
    1 godz. 15 min

    Ceviche to przystawka z owoców morza, popularna w Ameryce Południowej. W jej skład mogą wchodzić rozmaite owoce morza, a w tej wersji występują przegrzebki i krewetki.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,8 kg świeżych, surowych krewetek obranych z pancerzyków i bez ogonków
    • 450 g świeżych, surowych przegrzebków
    • sok z 6 dużych limonek
    • sok z 1 dużej cytryny
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 ogórek, obrany i posiekany
    • 1 duży pomidor, z grubsza posiekany
    • 1 świeża papryczka jalapeño, posiekana
    • 1 papryczka serrano, posiekana
    • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soli
    • świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużej szklanej lub ceramicznej misce delikatnie wymieszać krewetki z przegrzebkami, sokiem z limonek i z cytryny. Dodać cebulę, ogórka, pomidora, papryczki, kolendrę, oliwę, sól i pieprz. Znów delikatnie wymieszać.
    2. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę, aż krewetki i przegrzebki staną się nieprzejrzyste.

    Rada:

    Kwas z soku limonkowego i cytrynowego "gotuje" owoce morza, więc nie je się ich na surowo. Można tu użyć innych owoców morza i ryb, np. ośmiornicy, kałamarnicy, kraba, halibuta, czy tuńczyka.

    Rada:

    Jeśli nie masz świeżych papryczek jalapeno i serrano, możesz użyć 1-2 świeżych zielonych papryczek chili. Usuń nasiona jeśli nie chcesz, by danie było zbyt ostre.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ceviche z przegrzebków i krewetek
    Ceviche z przegrzebków i krewetek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (107)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis