Bezglutenowe ciasto na pizzę

    (31)

    Ciasto na spód do pizzy bez glutenu, za to z dodatkiem parmezanu i ziół. Na wierzchu można ułożyć ulubione dodatki i ser i pyszna bezglutenowa pizza gotowa!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
    • 25 g mąki z ciecierzycy
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 35 g mąki z tapioki
    • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
    • 1 łyżeczka suszonych włoskich ziół
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • 1 łyżeczka cukru
    • 250 ml ciepłej wody
    • 7 g suszonych drożdży
    • 1 jajko
    • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a papier lekko natłuścić.
    2. W dużej misce wymieszać uniwersalną mąkę bezglutenową z mąką z ciecierzycy, kukurydzianą, z tapioki, proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową, ziołami, solą i parmezanem.
    3. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier. Posypać drożdżami i odstawić na 3-5 minut, aż się spienią.
    4. W małej misce roztrzepać jajko z oliwą, octem, 1 łyżeczką cukru i czosnkiem, aż masa będzie jednolita.
    5. Gdy drożdże się spienią, dodać je do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Rozłożyć ciasto równomiernie na przygotowanej blaszce, robiąc nieco grubsze brzegi.
    6. Piec przez 10-12 minut, aż ciasto trochę stwardnieje i urośnie.
    7. Wyjąć z piekarnika i nałożyć ulubione dodatki. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 220C i piec ok. 20-30 minut, aż spód będzie rumiany. Po tym czasie zdjąć pizzę z blachy i piec jeszcze przez 5 minut na samej kratce z piekarnika, aby spód był chrupiący i kruchy.

    Zobacz jak to zrobić!

    Bezglutenowe ciasto na pizzę
    Bezglutenowe ciasto na pizzę

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (31)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis