Ciasto na spód do pizzy bez glutenu, za to z dodatkiem parmezanu i ziół. Na wierzchu można ułożyć ulubione dodatki i ser i pyszna bezglutenowa pizza gotowa!
L
Lisa
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość porcji: 8
100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
25 g mąki z ciecierzycy
30 g mąki kukurydzianej
35 g mąki z tapioki
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka gumy ksantanowej
1 łyżeczka suszonych włoskich ziół
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
1 jajko
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a papier lekko natłuścić.
W dużej misce wymieszać uniwersalną mąkę bezglutenową z mąką z ciecierzycy, kukurydzianą, z tapioki, proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową, ziołami, solą i parmezanem.
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier. Posypać drożdżami i odstawić na 3-5 minut, aż się spienią.
W małej misce roztrzepać jajko z oliwą, octem, 1 łyżeczką cukru i czosnkiem, aż masa będzie jednolita.
Gdy drożdże się spienią, dodać je do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Rozłożyć ciasto równomiernie na przygotowanej blaszce, robiąc nieco grubsze brzegi.
Piec przez 10-12 minut, aż ciasto trochę stwardnieje i urośnie.
Wyjąć z piekarnika i nałożyć ulubione dodatki. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 220C i piec ok. 20-30 minut, aż spód będzie rumiany. Po tym czasie zdjąć pizzę z blachy i piec jeszcze przez 5 minut na samej kratce z piekarnika, aby spód był chrupiący i kruchy.