Dersa - algierska pasta chili

    (2)

    Dersa to algierska pikantna pasta, podobna do harissy. Składa się z czosnku, chili, kuminu i słodkiej papryki, które uciera się razem w moździerzu. Dodaje się jej do dań rybnych, mięsnych i ziemniaczanych. Niektórzy dodają też do niej soku z cytryny lub natkę pietruszki i stosują ją w różnych ilościach, w zależności od upodobań.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 małej papryczki chili, posiekanej (nasiona usunąć)
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać wzdłuż na pół. Usunąć ze środka zielony zalążek.
    2. Włożyć czosnek, chili i przyprawy do moździerza i utrzeć wszystko na jednolitą pastę. Dodać oliwę i dobrze wymieszać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Dersa - algierska pasta chili
    Dersa - algierska pasta chili

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis