Chtitha batata - ziemniaki po algiersku

    (2)

    Ten gulasz ziemniaczany pochodzi z Algierii, a jego nieodłącznym elementem jest dersa - czyli pikantna pasta z chili i czosnku. Można go podać jako osobne danie (odpowiednie dla wegan), albo jako przystawkę do dań rybnych lub mięsnych. To autentyczne danie z północnej Afryki, które można z łatwością przygotować w domu z kilku prostych składników.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Dersa
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 mała czerwona papryczka chili, posiekana (pestki usunąć)
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Gulasz
    • 700 g młodych ziemniaczków, przekrojonych na pół
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Dersa:

    1. Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać wzdłuż na pół. Usunąć ze środka zielony zalążek.
    2. Włożyć czosnek, chili i przyprawy do moździerza i utrzeć wszystko na jednolitą pastę. Dodać oliwę i dobrze wymieszać.
    3. Gulasz:

    4. Duży żeliwny garnek (lub inny duży garnek o grubym dnie) ustawić na średnim ogniu. Dodać pastę z moździerza i smażyć przez kilka minut, aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
    5. Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Dodać tyle wody, aby przykryła ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    6. Wyjąć ziemniaki z garnka łyżką cedzakową i polać sosem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ziemniaki po algiersku
    Ziemniaki po algiersku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis