Mięsny sos (nie tylko do lasagne)

    (5)
    1 godz. 50 min

    Pyszny, aromatyczny sos pomidorowy z mieloną wołowiną, który można użyć do makaronu, zapiekanek i lasagne. Można go mrozić.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
    • 1 kg chudej mielonej wołowiny
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 500 g passaty pomidorowej
    • 250 ml czerwonego wina
    • 4-6 listków bazylii, posiekanych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W dużym garnku lub w dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Smażyć ok. 8-10 minut, aż zmiękną. Przełożyć do miseczki.
    3. W tej samej patelni podsmażyć wołowinę, aż się równomiernie zrumieni. Dodać warzywa z miseczki, koncentrat pomidorowy, passatę, wino i bazylię. Wymieszać.
    4. Gotować sos na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, przez 1,5 - 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mięsny sos
    Mięsny sos
    Lasagne
    Lasagne

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis