Greckie szaszłyki z jagnięciny

    Greckie szaszłyki z jagnięciny

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kawałki jagnięciny, przyprawione czosnkiem, cytryną i świeżym oregano, piecze się na szpadkach do szaszłyków i podaje z grecką sałatką z pomidorów i kapusty oraz chlebem pitta. To znakomite danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
    • 450 g udźca jagnięcego, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
    • sól i pieprz
    • Grecka sałatka
    • 6 pomidorów pokrojonych w plastry
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 1 mała biała kapusta, około 225 g, drobno poszatkowana
    • 4 łyżki świeżej posiekanej mięty
    • 1/4 ogórka, przekrojonego wzdłuż i pokrojonego na cienkie plasterki
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • Z czym podawać
    • 4 chlebki pitta, pokrojone w trójkąty
    • jogurt (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik z opiekaczem lub patelnię grillową. Oliwę, czosnek, sok z cytryny i posiekane oregano dokładnie wymieszać w salaterce. Dodać mięso i mieszać, żeby całe pokryło się przyprawami. Nadziać mięso na 4 szpadki.
    2. Piec mięso w opiekaczu lub patelni grillowej przez 7–8 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia rozgrzać w opiekaczu chlebki pitta.
    3. Przygotować sałatkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
    4. Podawać szaszłyki z sałatką, chlebkiem pitta, ewentualnie z jogurtem.

    Inne propozycje

    • Szaszłyki wołowe z chili przyrządzimy z 4 wołowych filetów lub steków z polędwicy, w sumie około 400 g mięsa, pokrojonych w kostkę. Wymieszać łyżeczkę chili, 1/4 łyżeczki kminku, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sok z 1/2 limonki i przyprawy do smaku. Mięso dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw, nadziać na 4 szpadki do szaszłyków. Piec z pokrojoną w plastry cebulą w opiekaczu lub na patelni grillowej przez 4–6 minut, często obracając. Zdjąć mięso, pozostawić w opiekaczu cebulę, by zmiękła. Przygotować sałatkę – zmieszać 410 g czerwonej fasoli z puszki, wypłukanej i odsączonej, awokado pokrojone w kostkę, sok z 1/2 limonki, 1,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1/2 czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej, 1 drobno posiekaną świeżą zielona papryczkę chili, 300 g pomidorków koktajlowych cherry, pokrojonych na połówki i 15 g posiekanej świeżej kolendry. Doprawić do smaku i dodać szczyptę cukru pudru. Zdjąć mięso ze szpadek rozłożyć wraz z cebulą na 8 podgrzanych totillach. Dodać łyżkę cesarskiego sosu do sałaty i trochę przygotowanej sałatki do każdej tortilli, zawinąć. Podawać z resztą sałatki.

    Zalety

    • Jagnięcina jest bogata w witaminy z grupy B, niezbędnej dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera dużo cynku i żelaza. * • Kapusta dostarcza wielu różnych substancji roślinnych, które mogą chronić przed rakiem piersi. Zawiera też dużo witaminy C i jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu foliowego. * • Cebula, tak jak cykoria, por, czosnek, karczochy, szparagi, jęczmień i banany, zawiera rodzaj błonnika zwany fructoligosacharydami (FOS). Uważa się, że pobudza rozmnażanie się pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, a hamuje rozwój bakterii szkodliwych.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C * ✓✓ A, B6, E, żelazo, cynk * ✓ B1, kwas foliowy, niacyna, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis