Cobbler z borówką amerykańską

    (391)

    Pyszny i super-prosty cobbler z borówką amerykańską. Można też dodaj nasze polskie jagody! Na wierzchu jest warstwa ciasta z chrupiącym wierzchem, a pod spodem pyszne, lekko kwaskowate jagody w syropie. Pycha!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Nadzienie
    • 360 g borówek amerykańskich (lub jagód)
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • sok z połowy cytryny
    • 200 g cukru (lub mniej, do smaku)
    • 1/2 łyżeczki mąki pszennej
    • 1 łyżka stopionego masła
    • Wierzch
    • 220 g mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek cukru
    • 70 g masła
    • 240 ml mleka
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 szczypta cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Lekko wysmarować tłuszczem kwadratowe naczynie żaroodporne o boku 20 cm. Włożyć do niego borówki i wymieszać z wanilią oraz sokiem z cytryny.
    2. Dodać 200 g cukru, 1/2 łyżeczki mąki i łyżkę stopionego masła i wymieszać.
    3. W misce wymieszać 220 g mąki z proszkiem do pieczenia i 6 łyżkami cukru. Dodać 70 g masła i pocierać w palcach składniki, aż się połączą. Zrobić w środku zagłębienie, wlać mleko i szybko wymieszać, tylko tyle, aby składniki zamokły. Powinno powstać gęste, bardzo mokre ciasto. Przykryć i odstawić na 10 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190C (gaz: 5).
    5. Nałożyć ciasto na jagody, ale zostawiając kilka prześwitów, aby miejscami było widać jagody.
    6. Wymieszać cynamon z 2 łyżeczkami cukru i posypać wierzch.
    7. Piec 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Nóż wetknięty w wierzch ciasta powinien wyjść czysty. Ostudzić i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Cobbler z borówką amerykańską
    Cobbler z borówką amerykańską

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (391)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis