Zupa krem z pieczoną papryką

    1 godz. 50 min

    Rozgrzewająca, aromatyczna i przyjemnie ostra zupa krem z pieczoną papryką i czosnkiem. Podawana z chrupiącymi grzankami i bazylią lub kleksem kwaśnej śmietany. Doskonała na deszczową pogodę, jako lekki, a równocześnie pobudzający posiłek

    EwelinaMarcinkowska

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • ok. 5 cm pora
    • mały kawałeczek selera
    • 1,5l wody
    • 4 duże czerwone papryki
    • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    • sos sojowy
    • sól, pieprz czarny i ziołowy
    • słodka papryka w proszku i ostra papryka w proszku
    • zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obrać ze skórek. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju, doprawić odrobiną soli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przytrzymać na ogniu około 1 minutę.
    2. Marchew, pietruszkę, seler, por zalać wodą. Dodać zeszkloną cebulę i czosnek (razem z pozostałym tłuszczem). Gotować wywar przez około 1,5h.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180°C, ustawić tryb góra-dół.
    4. Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną tłuszczu. Wstawić paprykę do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, skórka może się lekko przypiec.
    5. Po upływie wyznaczonego czasu bulion zdjąć z ognia, dodać do niego pomidory z puszki, upieczoną paprykę. Wszystko razem zblendować na krem. (Jeżeli wolicie bardziej gładką konsystencję, możecie po upieczeniu zdjąć z papryki skórkę.)
    6. Zupę wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, doprawić według uznania solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.

    Rada:

    Podawać udekorowaną grzankami i listkiem bazylii lub kwaśną, gęstą śmietaną.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    a lot of TASTE

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie

    Podobne kategorie