Czekoladowe kąski

    Wilgotne czekoladowe ciasteczka z kawałkami żurawiny. Mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz, klejące i aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy!

    EwelinaMarcinkowska

    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 80 g suszonej żurawiny
    • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady min 70%
    • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
    • Cukier waniliowy wedle uznania
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 łyżki otrąb owsianych (bardzo drobnych)
    • ¼ szklanki prawdziwego kakao
    • 1 średniej wielkości jajo
    • 5 łyżek maślanki
    • 25 g miękkiego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.
    2. Czekoladę posiekać w dość grube kawałki, odłożyć.
    3. Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki (oprócz czekolady), wymieszać. Dodać jajko, maślankę, masło i zagnieść mocno wilgotne ciasto.
    4. Dodać namoczoną żurawinę, zagnieść. Partiami dodać kawałki czekolady i znów krótko zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne.
    5. Piekarnik rozgrzać do 170-175°C.
    6. Dużą blaszkę (np. płaską z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej ciastka, „szczypać” ciasto i formować je w małe, nieregularne kuleczki.
    7. Blachę wstawić do piekarnika na środkowy ruszt. Ciastka piec około 15 minut (termoobieg).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    a lot of TASTE

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis