Amerykańskie naleśniki z jogurtem jagodowym i owocami leśnymi

    Puszyste amerykańskie naleśniki ze zdrowymi owocami leśnymi i jogurtem jagodowym. Smacznego!

    dzikowy7

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki jagód
    • 1 szklanka mleka

    • 150 g mąki kukurydzianej
    • odrobinkę soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 225 ml mleka
    • 1 jajko
    • roztopione masło (1 łyżeczka)
    • olej do smażenia naleśników
    • owoce leśne czyli maliny, jeżyny, poziomki i czerwona porzeczka
    • 1-2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Żeby zrobić jogurt wsyp do miksera 2 łyżeczki cukru, pół szklanki jagód oraz szklankę mleka. Potem wszystko dobrze zmiksuj. Kiedy już zmiksujesz wstaw do lodówki na 30 minut.
    2. W czasie gdy twój jogurt będzie się chłodził przyjdzie pora na smażenie naleśników. Przygotuj miskę do której wsypiesz mąkę kukurydzianą, dodasz odrobinę soli i wysypiesz proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dolej mleko, wbij jajko i wlej stopione masło. Potem zmiksuj wszystko ze sobą.
    3. Na patelnię z rozgrzanym olejem, wylewaj masę na naleśniki - wylewaj w jednym miejscu (naleśniki muszą być dość grube). Naleśniki smaż, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki, a potem odwróć na drugą stronę i smaż naleśniki aż do ich zrumienienia.
    4. Gdy naleśniki będą usmażone a jogurt schłodzony, naleśniki polej jogurtem jagodowym i dorzuć owoce leśne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis