Sezamowe paluszki z fetą

    Grecka przystawka, czyli meze, która zadziwia kombinacją smaków - słona feta jest obtoczona w jajku, mące i sezamie, a następnie smażona w oliwie i skropiona miodem!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g twardego sera feta w jednym plastrze
    • 60 g mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 75 g nasion sezamu
    • czarny pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek (do smażenia)
    • 2-4 łyżki płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Plaster fety pokroić na 4 paluchy. Włożyć na 10 minut do zamrażarki.
    2. DO głębokiego talerza wbić jajko i roztrzepać. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego sezam. Do jajka dodać trochę pieprzu.
    3. Do małej patelni wlać ok. 1 cm oliwy i rozgrzać na średnim ogniu.
    4. Wyjąć fetę z zamrażarki i obtoczyć w jajku, w mące, znowu w jajku i na koniec w sezamie. Dobrze pokryć z każdej strony.
    5. Włożyć paluszki do gorącej oliwy i smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Wyjąć w oliwy i odsączyć na papierowych ręcznikach.
    6. Ułożyć paluszki na talerzu i polać miodem. Podawać na ciepło.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sezamowe paluszki z fetą
    Sezamowe paluszki z fetą
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)