Greckie pierożki z serem feta

    Greckie pierożki z serem feta

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Według mitologii greckiej receptura sera feta została przekazana ludziom przez bogów. Jako pierwszy wytwarzał go jeden z cyklopów. Tym serem żywił się Odyseusz podczas swojej niekończącej się podróży.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
    • mąka do posypania blatu
    • Nadzienie
    • 100 g sera feta
    • po 1/4 pęczka koperku i natki pietruszki
    • 2 gałązki bazylii, pieprz
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozłożyć płaty mrożonego ciasta francuskiego na posypanym mąką blacie i poczekać, aż się rozmrożą. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
    2. Rozdrobnić ser feta widelcem. Umyć, osuszyć i drobno posiekać koperek i natkę pietruszki. Wymieszać ser z koperkiem, natką i bazylią. Przyprawić pieprzem.
    3. Złożyć płaty ciasta jeden na drugim, cienko rozwałkować i pokroić na 12 kwadratów o boku około 12 cm. Nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego na środek każdego kwadratu.
    4. Rozbełtać żółtko w mleku i posmarować nim brzegi kwadratów. Każdy z nich złożyć po przekątnej w trójkąt, zamykając w środku nadzienie i sklejając brzegi. Gęsto wycisnąć wzór na brzegach ciasta zębami widelca. Ułożyć pierożki na blachach, posmarować z wierzchu resztą mieszaniny mleka z żółtkiem i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
    5. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    6. Piec pierożki przez 15–20 minut, aż będą złotobrązowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis