Pasta z suszonych moreli

    2 godz. 10 min

    Pyszna pasta do chleba, zamiast dżemu i marmolady. Naturalnie słodka, można ją też dodać do owsianki, jogurtu albo smoothie - jako słodzik! Używa się jej zamiast cukru w kuchni Środkowego Wschodu, np w tagine i sosach.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 130 g suszonych moreli
    • soda oczyszczona
    • woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Umyć morele w wodzie z sodą.
    2. Zalać przefiltrowaną czystą wodą i odstawić, aż owoce będą miękkie (ok. 2-4 godziny). Gdy nasiąkną dobrze wodą, będą pulchne.
    3. Odcedzić wodę. W razie potrzeby usunąć pestki.
    4. Zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę.
    5. Przechowywać w szczelnym pojemniku (lub w słoiczku) w lodówce. Zużyć w ciągu 2-3 tygodni.

    Rada:

    Błonnik zawarty w morelach sprawia, że cukier w nich zawarty nie wyrzuca się zbyt szybko do krwi i nie powoduje szybkiego wzrostu cukru w organizmie. Suszone morele mają niewielkie ilości witamin z grupy B, zawierają też żelazo, magnez, potas, wapń i miedź oraz antyoksydacyjną witaminę C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis